Βοτανικός: Σκέψεις για… αρχαιολογικό “μουσείο” στο γήπεδο του Παναθηναϊκού!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΙΠΛΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ (ΦΩΤΟ Δ.Τ. ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ)
Διαφήμιση

 

Διαφήμιση

Πως θα σας φαινόταν αν στο νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό (όταν με το καλό κατασκευαστεί και εφόσον τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα), εκεί που θα περπατάτε στον περιβάλλοντα χώρο και θα κοιτάτε τις βιτρίνες της μπουτίκ του Τριφυλλιού και των καταστημάτων, να ρίχνατε και μια ματιά σε… αρχαία ευρήματα; Όχι δεν τρελαθήκαμε ξαφνικά, απλά αυτή είναι – σύμφωνα με το political.gr – μια από τις ιδέες που έχουν πέσει στο… τραπέζι από την Κυβέρνηση και το Δήμο Αθηναίων, στην περίπτωση που βρεθούν ενδιαφέροντα ευρήματα στην περιοχή του Βοτανικού κατά τη διάρκεια των πρώτων εργασιών.

Δηλαδή κάτι αντίστοιχο με αυτό που βλέπουν οι επισκέπτες σε σταθμούς μετρό της Αθήνας (Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο κτλ), να γίνει και στο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό και να ενσωματωθούν τα ευρήματα στην αρχιτεκτονική των αθλητικών εγκαταστάσεων. Το “Τ” αναλύει τα δεδομένα!

Διαφήμιση

Αν και η περιοχή του Βοτανικού βρίσκεται κοντά στην Ιερά Οδό, η οποία ήταν μια σημαντική οδική αρτηρία στα αρχαία χρόνια, η οποία συνέδεε την Αθήνα με την Ελευσίνα, οι πιθανότητες εύρεσης ενδιαφερόντων ή σημαντικών ευρημάτων είναι μικρή ως… μηδαμινή. Και αυτό γιατί στην περιοχή που θα γίνει το γήπεδο, υπήρχαν κυρίως νεκροταφεία, αγροτικές οικίες και ελάχιστα ιερά.

Διαφήμιση

Αν βρεθούν αρχαία στον Βοτανικό, τότε τι γίνεται;

Αυτό είναι ένα… καλό ερώτημα. Όλα εξαρτώνται από τη σημασία τους και φυσικά είναι λογικό η Αρχαιολογική Υπηρεσία να καθυστερήσει τη συνέχιση των εργασιών, μέχρι να αποκτήσει ξεκάθαρη εικόνα για τις αρχαιότητες. Οι τάφοι συνήθως δεν διατηρούνται, εκτός αν έχουν ιδιαίτερη αρχιτεκτονική ή τοιχογραφίες και ψηφιδωτά, ενώ τα κινητά ευρήματα όπως είναι τα αγγεία και τα αγάλματα, μεταφέρονται στις αποθήκες της αρχαιολογικής Εφορείας στην οποία υπάγεται η περιοχή.

Το κακό σενάριο για το γήπεδο του Παναθηναϊκού θα ήταν να βρεθούν ευρήματα τα οποία θα κριθούν αξιόλογα ή σημαντικά από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Τότε θα προκύψει πρόβλημα (απλά δείτε τι συμβαίνει με το μετρό της Θεσσαλονίκης), ωστόσο όλα αυτά είναι σε ένα θεωρητικό πλαίσιο. Πάντως στο πρόσφατο παρελθόν, δεν βρέθηκαν αξιόλογα ευρήματα στην περιοχή που θα κατασκευαστεί το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού και είναι σχετικά… καθησυχαστικό το γεγονός ότι δεν υπάρχουν περιγραφές αρχαίων συγγραφέων για τον χώρο που έχει προβλεφθεί να κατασκευαστεί το νέο “σπίτι” του Παναθηναϊκού.

Ο Βοτανικός στην αρχαία Ελλάδα

Ο δήμος των Λακιαδών (αυτή ήταν η αρχαία ονομασία της σημερινής περιοχής του Βοτανικού), ήταν μικρός δήμος, του άστεως. Βρισκόταν κατά μήκος της Ιεράς Οδού, μεταξύ του Σκίρου και του δήμου της Κηφισιάς, κοντά σε μια ιερή συκιά.

Ο αρχαίος δήμος Λακιαδών τοποθετείται, σύμφωνα με αρχαιολογικές έρευνες, στην περιοχή του σύγχρονου Βοτανικού, από τη διασταύρωση της σημερινής Ιεράς Οδού με τη λεωφόρο Κωνσταντινουπόλεως, έως τη Γεωπονική Σχολή, όπου έχουν εντοπιστεί τμήματα της αρχαίας οδού και εκτεταμένες νεκροπόλεις, οι οποίες χρονολογούνται από τις αρχές του 7ου αιώνα π.Χ. ως τη ρωμαϊκή εποχή.Σύμφωνα με τον John S. Traill το κέντρο του δήμου βρισκόταν στην Ιερά Οδό, ανατολικά του ποταμού Κηφισού.

Οι ερευνητές του 19ου αιώνα Ιάκωβος Ρίζος Ραγκαβής και Διονύσιος Σουρμελής, επιβεβαιώνουν τη διαχρονική ύπαρξη του δήμου στην περιοχή της Ιεράς οδού, ο δε δεύτερος τοποθετεί μάλιστα το τέμενος του ήρωα Λακίου εκεί όπου φτάχθηκε αργότερα ο ναός του Αγίου Σάββα.

Η συμμετοχή του δήμου στην αρχαία Βουλή

Ο δήμος, η ύπαρξη του οποίου επιβεβαιώνεται και από διάφορες επιγραφές, ως μέλος της Οινηίδας φυλής, συμμετείχε με 2 βουλευτές κατά την πρώτη περίοδο (508 – 307/306 π.Χ.) στην αρχαία Βουλή των 500. Τη δεύτερη (307/306 – 224/223 π.Χ. και την τρίτη περίοδο (224/223 – 201/200 π.Χ.), συμμετείχε με 3 βουλευτές στη Βουλή των 600. Κατά την τέταρτη περίοδο (201/200 π.Χ. – 126/127), καθώς και την πέμπτη περίοδο (126/127 – 3ος αιώνας) είναι άγνωστος ο αριθμός βουλευτών–αντιπροσώπων του δήμου.

Οι κάτοικοι των Λακιαδών

Ο δημότης των αρχαίων Λακιαδών ονομαζόταν Λακιάδης ή Λακιεύς. Στο δήμο είχε ισχυρή παρουσία η οικογένεια των Φιλαϊδών, από την οποία κατάγονταν ο Μιλτιάδης και ο Κίμωνας.[10][11]

Λατρευτικές παραδόσεις

Κατά την κλασική περίοδο, ο Παυσανίας αναφέρει την ύπαρξη σε αυτόν τον δήμο, τεμένους του ήρωα Λακίου, του τάφου του κιθαρωδού Νικοκλή από τον Τάραντα, ιερό θυσιαστήριο για τον Ζέφυρο και ιερό αφιερωμένο στη Δήμητρα και την κόρη της Περσεφόνη, ενώ τιμούσαν επίσης την Αθηνά και τον Ποσειδώνα.

Προσωπικότητες από τις Λακιάδες

Μιλτιάδης, γεννήθηκε τη δεκαετία 550-540 π.Χ., (πιθανόν είχε πολιτογραφηθεί)

Κίμων, γεννήθηκε περί το 510 π.Χ., (πιθανόν είχε πολιτογραφηθεί)

Δεν είμαστε μια συνηθισμένη αθλητική ιστοσελίδα. Το trifilara.gr ήρθε για να καλύψει ένα τεράστιο κενό. Και θα το κάνει… Δεν θα διαβάσετε στο trifilara.gr νέα από όλες τις ομάδες. Για την ακρίβεια θα ενημερωθείτε γρήγορα και έγκυρα μονάχα για τον Παναθηναϊκό και όλα τα τμήματα του συλλόγου.