Τζουάννης blog: Το δις εξαμαρτείν τ’ αυτόν ουκ ανδρός σοφού

Διαφήμιση

 

Διαφήμιση

 

Προφανώς και όσα είχαν γίνει στο πρώτο παιχνίδι στην Τρίπολη ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Αστέρα είναι δύσκολο να επαναληφθούν, ωστόσο αυτό που έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου στη Λεωφόρο μοιάζει με ένα έργο σε… επανάληψη.

Διαφήμιση

Η ήττα του Παναθηναϊκού από τον Αστέρα, η πρώτη εντός έδρας στην ιστορία του τριφυλλιού, βαραίνει κυρίως τον Γιοβάνοβιτς και ο Σέρβος τεχνικός είναι ο υπεύθυνος για το… “παγωμένο” – όπως το χαρακτήρισε – παιχνίδι της ομάδας του.

Γιατί ο Γιοβάνοβιτς δεν έμαθε από τα λάθη που έκανε στο πρώτο παιχνίδι με τους Αρκάδες και σε δεύτερο συνεχόμενο ματς ο ομοεθνής του Μίλαν Ράσταβατς τον έδεσε… “κόμπο”. Και μάλιστα με παίκτη λιγότερο για ένα περίπου εικοσάλεπτο.

Διαφήμιση

Τα λάθη γίνονται από αυτούς που δεν τολμούν να προσπαθήσουν. Όμως το λάθος που επαναλαμβάνεται, δείχνει μερικές φορές μια συγκεκριμένη αδυναμία, μια συγκεκαλυμμένη “ξεροκεφαλιά”, μια – σχεδόν αρνητική – στάση “μάθησης”. Και για να το πούμε πιο λαϊκά: “Αδερφέ, δεν γίνεται να χάνεις δύο φορές μέσα στη σεζόν από τον Αστέρα Τρίπολης”.

Ο Κομφούκιος έλεγε: “Το να μη διορθώνει κανείς τα λάθη του είναι μεγάλο λάθος”. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ο Γιοβάνοβιτς έχει ακολουθήσει το δικό του “μονοπάτι”, ο Παναθηναϊκός έχει παρουσιάσει δείγματα προόδου αναφορικά με την αγωνιστική του εικόνα και υπήρξαν στιγμές… ενθουσιασμού μέσα στη σεζόν. Ωστόσο οι επιτυχίες είναι ένας πολύ καλός τρόπος να συγκαλύπτονται τα λάθη και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Ο Γιοβάνοβιτς ακολουθεί έναν ποδοσφαιρικό “δρόμο” και δεν αλλάζει πορεία, ότι και αν γίνεται! Ακόμα και αν το “καμπανάκι” είχε χτυπήσει στη Νίκαια.

To coaching του Σέρβου, δηλαδή οι κινήσεις που κάνει κατά τη διάρκεια του αγώνα και η διαχείριση ενός ματς, παραμένουν ένα κομμάτι προβληματισμού και ο βαθμός του είναι… οριακά πάνω από τη βάση.

Δεν ξέρω πόσο τιμητικό είναι για τον ίδιο το γεγονός ότι έχει μαζέψει λιγότερους βαθμούς σε σχέση με τον Μπόλονι. Αυτό που ξέρω είναι ότι ο Παναθηναϊκός “αγκομαχά” για να εδραιωθεί στην τέταρτη θέση της κατάταξης και να εξασφαλίσει μια ευρωπαϊκή θέση από τον… Αστέρα, τον ΠΑΣ Γιάννινα και τον ΟΦΗ! Με έναν προπονητή που αμείβεται με 1 εκ. ευρώ ετησίως. Και αναφέρομαι στις απολαβές, γιατί πρόκειται για τον πλέον ακριβοπληρωμένο προπονητή των τελευταίων χρόνων στο Τριφύλλι.

Όχι, τούτες οι γραμμές που διαβάσατε δεν είναι… ροκάνισμα της καρέκλας του Γιοβάνοβιτς, για να προλάβω και τις “κακές γλώσσες”. Ο Σέρβος έχει κάνει καλή δουλειά και πρόκειται για μια σπάνια προσωπικότητα, η οποία έχει βοηθήσει τους Πράσινους σε πολλούς τομείς. Ωστόσο θα χρειαστεί και ο ίδιος, αν θέλει να πετύχει στον Παναθηναϊκό, να προσαρμοστεί στα δεδομένα του ποδοσφαίρου του 21ου αιώνα, να αντιληφθεί τις αδυναμίες του και να τις βελτιώσει, αλλά και να ρισκάρει περισσότερο. Όπου “ρίσκο” σημαίνει γρηγορότερες αποφάσεις σε αγωνιστικά και μεταγραφικά θέματα, αλλά και προπονητική τόλμη στα παιχνίδια. Το 90% της δουλειάς των προπονητών γίνεται στις προπονήσεις, όμως αυτό το 10% που… απομένει κάνει – μερικές φορές – τη διαφορά.

Δεν είμαστε μια συνηθισμένη αθλητική ιστοσελίδα. Το trifilara.gr ήρθε για να καλύψει ένα τεράστιο κενό. Και θα το κάνει… Δεν θα διαβάσετε στο trifilara.gr νέα από όλες τις ομάδες. Για την ακρίβεια θα ενημερωθείτε γρήγορα και έγκυρα μονάχα για τον Παναθηναϊκό και όλα τα τμήματα του συλλόγου.