Τσάβι Ρόκα: “To πιο λογικό να ποντάρουμε στα δικά μας παιδιά”

Διαφήμιση

Ο Τσάβι Ρόκα μίλησε στην AS και αναφέρθηκε για το πως βρέθηκε στο Παναθηναϊκό, για την πρόκληση σε ένα τόσον μεγάλο σύλλογο όπως είναι ο Παναθηναϊκός και για το μέλλον.

Διαφήμιση

Πώς πήγες στον Παναθηναϊκό;

“Είχα συμβόλαιο με την ΑΕΚ Λάρνακας αλλά αποφάσισα να φύγω ένιωσα την ανάγκη να ξεκουραστώ. Ήμουν τόσο κοντά στον να συνεργαστώ με την Μπαρτσελόνα, αλλά τα γεγονότα δεν βοήθησαν. Την ίδια στιγμή ο Παναθηναϊκός έψαχνε για το κατάλληλο άνθρωπο ως Τεχνικό Διευθυντή. Ήρθαν να με βρουν χωρίς να γνωρίζω γιατί. Η φλόγα άναψε πάλι και όταν συναντήθηκα μαζί τους για να δω τι ήθελαν. “Ήταν ξεκάθαροι: πίστευαν ότι ήμουν ο σωστός και δεν δίσταζα να συμμετάσχω σε αυτό το έργο. Θέλω να βάλω τον σύλλογο εκεί που ανήκει ιστορικά”.

Διαφήμιση

O Παναθηναϊκός δεν είναι στην καλύτερη του φάση είναι ένα προσωπικό σου στοίχημα;

“Αναμφίβολα είναι μία πρόκληση, Υπάρχουν δυσκολίες και τις έχουμε συζητήσει. Είναι πολύ ωραίο να χτίζει από την αρχή κάτι και να βλέπεις σιγά σιγά τι έχεις καταφέρει. ΄Εχω ιδέες και τις εφαρμόζω στην ομάδα. Είναι ικανοποίηση.  Την χειμερινή περίοδο η μεταγραφική  αγορά ήταν κλειστή αλλά είμαστε ικανοποιημένοι με αυτά που μπορέσαμε και καταφέραμε”.

Διαφήμιση

Για το πόσο έχει επηρεάσει ο Κορονοϊός:

“H οικονομική κρίση του συλλόγου επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο από τον κορονοϊό. Μπορεί του χρόνου να μην παίζουμε στην Ευρώπη αλλά πρέπει να κοιτάξουμε ψηλά”.

“Η ομάδα κοιτάει ψηλά αλλά όχι μόνο. Πρέπει να δώσουμε έμφαση στο να προωθήσουμε παίκτες από τις χαμηλότερες ομάδες. Θέλουμε να προωθήσουμε τους νεότερους παίκτες επειδή υπάρχει πολύ ταλέντο στην ομάδα. Στην Ελλάδα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή. Η πρόθεση μας είναι να αναπτύξουμε την ήδη υπάρχουσα ποιότητα που υπάρχει στις ακαδημίες ώστε να συνεχίσουν να εξελίσσονται”.

Για το αν πιστεύει ότι θα βρεθούν περισσότερες ευκαιρίες λόγω του κορονοϊού:

“Πολλές ομάδες θα υποχρεωθούν να το κάνουν. Θα υπάρξουν πολλές μεταγραφές αλλά το πιο λογικό είναι οι ομάδες να κοιτάξουν στις δικές τους ομάδες. Θα δούμε πολλά ταλέντα να αναδεικνύονται λόγω κορονοιού. Πολλοί παίκτες θα έχουν την ευκαιρία τους να εξελιχθούν. Ίσως να μην είχαν την ευκαιρία να το κάνουν αλλιώς”.

Πώς είναι να είσαι μια μέρα Τεχνικός Διευθυντής στον Παναθηναϊκό;

“Oι ώρες περνάνε σαν αιώνας και ταυτόχρονα δεν υπάρχει χρόνος. Λόγω της κατάστασης του συλλόγου, είμαι απόλυτα μόνος στη διοίκηση του αθλητισμού και αυτό απαιτεί πολύ δουλειά.  Φτάνω στις 9:30 και περνάω όλη την ημέρα για να εξετάσω παίκτες και να απαντώ σε email, κλήσεις και να διαχειρίζομαι διαφορετικές προσωπικές καταστάσεις που έχουμε π.χ.νέα συμβόλαια, ανανεώσεις, διαπραγματεύσεις με άτομα με τα οποία δεν έχουμε ακόμη επιτύχει συμφωνία μείωσης”.

Διαχειρίζεσαι όλα τα deals με ότι αυτό συνεπάγεται;

“Ναι. Δεν έχω κανέναν. Είμαι αποκλειστικά μόνος. Για όλα. Για να ελέγχω τα πρωταθλήματα, τα προφίλ που μας στέλνουν και με όλα αυτά προσπαθώ να δημιουργήσω μία δομή”.

Πώς διαμορφώνεις την εργασία σου;

“Όλη την διάρκεια της χρονιάς είμαι πολύ προσεκτικός με τους παίκτες και τα συμβόλαια. Υπάρχουν περιπτώσεις που επιχειρούμε να αποφύγουμε να πληρώσουμε για να κάνουμε μία μεταγραφή. Η δουλεία μου είναι να φτάσω όσο πιο κοντά μπορώ. Είναι σημαντικό για εμάς ο παίκτης να μην βρίσκεται στην αγορά για πολύ καιρό. Έχουμε ανταγωνιστές. Είναι άλλες ομάδες που προσφέρουν περισσότερα από εμάς και έχουν άλλου είδους πρότζεκτ αλλά μέχρι τώρα δεν τα έχουμε πάει άσχημα. Καταφέραμε να υπογράψουμε παίκτες που είναι πολύ χρήσιμοι. Γίνεται σκληρή δουλεία “πίσω”από κάθε προσθήκη. Προσπαθούμε να κάνουμε τους παίκτες να καταλάβουν τι σημαίνει να παίζουν στον Παναθηναϊκός. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια σχέση, κάτι ωραίο μεταξύ κλαμπ και παικτών”.

Πώς διαχειρίζεσαι το χρόνο σου με τόσο φόρτο εργασίας;

“Προσπαθώ να αφιερώσω περισσότερες ώρες την ημέρα στα διάφορους τομείς που απαιτούν περισσότερη προσοχή. Τώρα με τον κορονοϊό όλα είναι πιο δύσκολα.μ Αλλά κατά τη διάρκεια της χρονιάς, όταν είμαι πιο ήρεμος, προσπαθώ να παρακολουθήσω το Ελληνικό πρωτάθληματο σαββατοκύριακο και να παρακολουθήσω κάθε πιθανό αγώνα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας για να διατηρήσω ενημερωμένη τη βάση δεδομένων μου για παίκτες που μπορεί να είναι ενδιαφέρουσες περιπτώσεις. Μου αρέσει να επικοινωνώ με τους αντιπροσώπους για να μάθω ποιών παικτών τερματίζουν τα  συμβόλαια και να τους παρακολουθώ πιο προσεκτικά κατά τη διάρκεια της σεζόν”.

Πόσα email λαμβάνεις την μέρα και αν κατά τις μεταγραφικές περιόδους είναι πάρα πολλά; Λαμβάνω πολλά email καθημερινά. “Οι ατζέντηδες έχουν μια κακή συνήθεια να το κάνουν εύκολο και να σας το στείλουν στο WhatsApp. Τους παρακαλώ να μου ζητήσουν το email  γιατί είναι ο μόνος τρόπος να παραμείνω οργανωμένος και να διατηρήσω σε μία τάξη αυτό το  χάος. Εάν αρχίσω να λαμβάνω προσφορές μέσω WhatsApp, μέσω μηνύματος, μέσω ταχυδρομείου  θα τρελαθώ”.

Ποια πρωταθλήματα κοιτάς περισσότερα και τι ορίζεις ως προτεραιότητα στους παίκτες;

“Το ελληνικό πρωτάθλημα είναι κάτι εύκολο από αυτή την άποψη. Έχουμε μεσογειακό κλίμα και οι άνθρωποι είναι πολύ ανοιχτοί. Ισπανοί, Πορτογάλοι και  Ιταλοί προσαρμόζονται γρήγορα. Επίσης οι Νότιοιαμερικανοί. Στον πρωτάθλημα υπάρχουν πολλοί Βραζιλιάνοι και Αργεντίνοί. Για γεωγραφικούς λόγους εξετάζουμε επίσης Σέρβους, Κροάτες Ένα μείγμα. Δεν νομίζω ότι έχουμε μια συγκεκριμένη αγορά”.

Προτιμάς τους Ισπανούς ποδοσφαιριστές;

“Αν και από έξω φαίνεται ότι ψάχνω στην πραγματικότητα δεν το κάνω. Στην ΑΕΚ Λάρνακας η αλήθεια είναι ότι βρήκα πολλούς και συνέβαλε και αυτό. Αλλά κοιτάω οπουδήποτε και μαζεύω προφίλ παικτών. Εάν ο παίκτης είναι καλός, η εθνικότητα δεν έχει σημασία, αλλά προσπαθώ να μην δημιουργήσω αποικία. Ψάχνω παίκτες που να μου κάνουνε στο γήπεδο. Ενδιαφέρομαι πολύ για την προσωπική τους ζωή και θέλω να δημιουργώ  καλές ανθρώπινες σχέσεις, γιατί πιστεύω ότι είναι το μυστικό της επιτυχίας. Εάν δεν είσαι σωστός είναι πολύ δύσκολο να πετύχεις στην ζωή. Κάνε ότι κάνεις. Σε όλες τις προσθήκες προσπαθώ να αποκτώ πληροφορίες για την προσωπικότητα του.  Γι ‘αυτό μερικές φορές πηγαίνω προς την Ισπανία. Μερικοί ατζέντηδες κάνουν πλάκα όταν λέω “Ψάχνω αυτό, αυτό και αυτό, αλλά αν μπορεί να είναι καλύτερο φυσικά δεν επιλέγω Ισπανούς”.

Για την επόμενη σεζόν έχετε ήδη υπογράψει με τους Φραν Βέλεθ, Καρλίτος και Αϊτόρ. Και ο Ντάνι Πογιάτος ακούγεται για τον πάγκο σας. Έχει κλείσει η… ισπανική “ομάδα” με αυτούς;

“Αν προκύψει κάποιος καλός ακόμα μπορούμε να κάνουμε μια εξαίρεση (σ.σ. γελάει). Η αγορά είναι έτσι. Πρόκειται για πολύ καλούς παίκτες που δεν μπορούσαμε να αγνοήσουμε. Όμως πήραμε και τον Αγιούμπ τον χειμώνα, φέραμε τον Νάγκι δανεικό από τη Λέγκια. Μερικές φορές προσαρμόζεσαι με όσα προσφέρει η αγορά. Αλλά είναι αλήθεια πως μέχρι τώρα έχουμε αρκετούς Ισπανούς”.

Η περίπτωση του Καρλίτος είναι περίεργη καθώς δεν μπορεί να αγωνιστεί μέχρι το τέλος της σεζόν. Ήταν μία ευκαιρία;

“Ήμασταν σε επαφές πολύ καιρό, προέκυψε η ευκαιρία και κάναμε την κίνηση. Έκανε ότι μπορούσε για να έρθει για να είναι μέρος αυτού του πρότζεκτ. Είδε ότι υπήρχε μια σοβαρότητα και μια δουλειά πίσω και αυτό μας έκανε να συμφωνήσουμε. Αν και δεν μπορεί να παίξει μέχρι το καλοκαίρι, εντάσσεται πλήρως στη ρουτίνα της ομάδας. Θα δούμε αν τώρα, με τους νέους κανονισμούς, μπορούμε να τον έχουμε στις επιλογές μας. Αν θα αγωνίζεται από την 1η Ιουλίου, θα είναι πολύ σημαντικό για όλους μας”.

Πόσο σημαντικές είναι οι προσθήκες των Καρλίτος και Αϊτόρ;
“Ο Καρλίτος ήταν μια ευκαιρία που δεν μπορούσαμε να χάσουμε. Έχουμε εδώ και χρόνια πολύ καλή σχέση. Ήμασταν πάντα σε επαφή και περιμέναμε να παρουσιαστεί η κατάλληλη ευκαιρία. Είδε τη σοβαρότητα του πρότζεκτ που έχουμε και συμφωνήσαμε. Είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι με αυτές τις προσθήκες. Και ο Καρλίτος και ο Αϊτόρ δεν είναι μόνο καλοί ποδοσφαιριστές. Είναι παίκτες που θα ενθουσιάσουν τους φιλάθλους. Με τον Αϊτόρ μοιάζει σαν να συμφωνήσαμε μέσα σε μια εβδομάδα, αλλά η πραγματικότητα είναι πως μιλούσαμε για πολλούς μήνες μέχρι να τον πείσουμε. Είχε καλύτερες προτάσεις οικονομικά, αλλά κατάλαβε πως τα χρήματα δεν είναι το παν, αλλά το να είναι σε αυτό το πρότζεκτ και σε αυτή τη χώρα μπορεί να είναι πολύ επικερδές για τον ίδιο. Αυτός ο τρόπος με τον οποίο χτίζονται οι μεγάλες ομάδες”.

Θυμάστε ποιος είναι ο παίκτης που ξοδέψατε πιο πολλά λεφτά;

“Δεν θυμάμαι κάποιον συγκεκριμένα, υπάρχουν. Είναι περίπλοκο. Πολλές λεπτομέρειες έθεσαν την δουλειά σε κίνδυνο τελευταία στιγμή”.

Είναι προνόμιο για έναν πρώην ποδοσφαιριστή να είναι Τεχνικός Διευθυντής;

“Μπορεί να είναι μπορεί και όχι. Γνωρίζω πάρα πολλούς που δεν ήταν πριν ποδοσφαιριστές να διαχειρίζονται τέτοιες καταστάσεις. Νομίζω ότι  και είναι λάθος αυτό που θα πω, η κύρια αρετή μου είναι ότι είμαι πολύ σαφής, πολύ διαφανής.  Μιλώ πραγματικά ένα άτομο  είναι πάνω από τον παίκτη όπως αυτός το αντιλαμβάνεται. Υπάρχουν ποδοσφαιριστές που μου λένε” Δεν πρόκειται για το να είμαι καλύτερος ή χειρότερος”  Αυτό στο τέλος πρέπει να γίνεται γίνεται αντιληπτό. Είναι σαν ένας προπονητής να πιστεύει σε κάτι. Το να ήμουν παίκτης μου δίνει την δυνατότητα να καταλάβω πώς σκέφτεται ένας ποδοσφαιριστής. Από την θέση που βρίσκομαι μπορώ να συμβουλέψω για το τι είναι κατάλληλο και γιατί είναι κατάλληλο”.

Πώς διαχειρίζεσαι τα αποδυτήρια είναι δύσκολο;

“Ήμουν ποδοσφαιριστής και ξέρω πώς δουλεύουν τα αποδυτήρια. Επαναλαμβάνω ότι πιστεύω πως είναι σημαντικό να είμαστε σαφείς και διαφανείς, όχι να εξαπατούμε κανέναν. Πρέπει να εξηγήσουμε τον λόγο των πραγμάτων. Υπάρχουν παίκτες που δεν μπορούν να συγκριθούν μεταξύ τους. Πρώτον, επειδή υπάρχουν πολλές θέσεις και κάθε μία έχει μια κατάσταση, μια ηλικία, μια παράσταση … Σωστά ή λάθος, ο Τεχνικός Διευθυντής και ο σύλλογος πρέπει να λάβουν μια σειρά αποφάσεων που μπορεί να είναι σωστές ή λάθος, αλλά σε κάποιο σημείο έχετε παρά να επισημάνετε αυτή η γραμμή. Δεν μπορείς να πεις ναι σε όλα. Βάζουμε κάποια όρια. Πρέπει να έχετε ένα αριστερό χέρι, να ξέρετε πώς να διαχειριστείτε και, πάνω απ ‘όλα, να είστε ένα άτομο. Εάν δεν υπάρχει κανείς να σας πει “μου το είπες αυτό και είναι πραγματικά αυτό το άλλο” τα πηγαίνεις καλά”. 

Αν οι υψηλές απαιτήσεις σε λεφτά κάποιου παίκτη χάλασαν μία μεταγραφή:

“Όχι. το χρησιμοποιώ για καθοδήγηση, ως βοήθεια.  Είναι ένα ακόμη εργαλείο. Δεν νομίζω ότι θα έπρεπε να έχει πολύ βάρος στην απόφαση ενός αθλητικού διευθυντή. Και το λέω αυτό με όλο τον σεβασμό στον κόσμο για τους ειδικούς και εκείνους που τα διαχειρίζονται .Ένας παίκτης είναι πολλά άλλα πράγματα. Είναι ο παίκτης, το άτομο, ο σύλλογος, η πόλη, το έργο, ο προπονητής. Υπάρχουν στιγμές που νομίζετε ότι γνωρίζετε έναν πραγματικό παίκτη, αλλά τότε βλέπετε τους αριθμούς και υπάρχει κάτι που δεν κολλάει. Μπορεί να βοηθήσει, αλλά η μετακίνηση του πρέπει να εξαρτάται από πολλά άλλα πράγματα. Όσο μπορεί να μετρηθεί, υπάρχουν πτυχές του ανταγωνισμού που δεν είναι μετρήσιμες”.

Για παράδειγμα τους μήνες του κορονοϊού;

Προφανώς, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου , έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε ψηφιακές πλατφόρμες για να δούμε ποδοσφαιριστές και να σημειώσουμε. Και οι αριθμοί μπορεί να έχουν μεγαλύτερο βάρος τους επόμενους μήνες, αλλά θέλω να βλέπω τα παιχνίδια περισσότερο από τους αριθμούς και αν μπορεί να είναι καλύτερα στο πλήρες πεδίο. Θέλω να δω πώς ο παίκτης κινείται σε λειτουργία στο αντίθετο, το “χρονισμό” του, πώς ενεργεί σε σχέση με τα διαστήματα, τη μπάλα, τον σύντροφο, πόσες φορές κοιτάζει πριν λάβει τη μπάλα, εάν το σώμα του έχει καλή μορφή να κερδίζω πλεονέκτημα έναντι Αντίθετα, εάν προσφέρει μια γραμμή διέλευσης … Αυτές είναι πτυχές που, για μένα, έχουν μεγάλη αξία και νομίζω ότι σήμερα η μέτρησή τους είναι δύσκολη”.

Πώς είναι οι σχέσεις μεταξύ Προπονητή και Τεχνικού Διευθυντή;

“Πιστεύω πραγματικά ότι το έργο βασίζεται σε ανθρώπους. Αν υποθέσουμε ότι υπάρχουν καλοί άνθρωποι και ότι  όλοι καταλαβαίνουν ότι είμαστε όλοι μέρος ενός συλλόγου, ότι δεν υπάρχει κανείς πάνω από κανέναν. Αν υπάρχει μια δομή, στο τέλος είναι απαραίτητο να δουλεύουμε με τάξη και σωστά. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το οργανόγραμμα καταλήγει να επιβάλλεται σε καθημερινή βάση. Δεν πρόκειται να επιβάλω κάτι στον προπονητή. Αν πρόκειται να του μιλήσω, να συζητήσω τις θέσεις που θα ενισχυθούν. Θα είμαι πάντα διαθέσιμος για οτιδήποτε. Εάν με ρωτήσετε για τη γνώμη σας για το ποιος παίζει θα σας δώσω, αλλά δεν θα σας πω ποτέ ποιος πρέπει να παίξει. Αυτή είναι η απόφασή σας. Στο θέμα των μεταφορών το ίδιο. Εάν υπογράψω έναν προπονητή σύμφωνα με την ιδέα μου για το ποδόσφαιρο, θα συμφωνήσουμε εύκολα στις υπογραφές. Ο Τεχνικός Διευθυντής είναι στην αγορά. Ξέρει ποιος είναι διαθέσιμος και ποιες υπογραφές είναι πιο ευνοϊκές για το κλαμπ”.

Ποιο είναι το πιο δύσκολο πράγμα που έχεις κάνει ως Τεχνικός Διευθυντής;

“Στη διαχείριση του υπάρχουν δύσκολες καταστάσεις. Είναι δύσκολο να δείξεις  ότι δεν υπάρχει τίποτα προσωπικό πίσω από αυτές. Αισθάνεσαι άσχημα όταν το σκέφτεσε, αλλά είναι μέρα με τη μέρα. Σε κάθε εταιρεία και σε κάθε λέσχη πρέπει να παίρνεις αποφάσεις. Μπορεί να  επηρεάσει, αλλά πρέπει να είσαι επαγγελματίας. Εάν έχειες εν συναίσθηση και καταλάβετε πώς αισθάνεται το άλλο άτομο, όλα είναι πιο επιτρεπτά”.

Δεν είμαστε μια συνηθισμένη αθλητική ιστοσελίδα. Το trifilara.gr ήρθε για να καλύψει ένα τεράστιο κενό. Και θα το κάνει… Δεν θα διαβάσετε στο trifilara.gr νέα από όλες τις ομάδες. Για την ακρίβεια θα ενημερωθείτε γρήγορα και έγκυρα μονάχα για τον Παναθηναϊκό και όλα τα τμήματα του συλλόγου.