Το ιδιοκτησιακό “κουβάρι” της Διπλής Ανάπλασης

Διαφήμιση

Το δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής» επανέφερε στην επικαιρότητα τη Διπλή Ανάπλαση. Για την οποία στο παρασκήνιο συνεχίζονται οι διεργασίες μεταξύ της Κυβέρνησης και του Δήμου Αθήνας, οι οποίες σύντομα θα ολοκληρωθούν με την υπογραφή των μνημονίων συναντίληψης μεταξύ όλων των εμπλεκομένων. Στους οποίους συμπεριλαμβάνονται η ΠΑΕ και ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός.

Διαφήμιση

Πάντως, στο Διαδίκτυο ξέσπασε συζήτηση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς στη Διπλή Ανάπλαση, αφού το ρεπορτάζ έγραφε ότι ο Δήμος θα είναι ιδιοκτήτης του ποδοσφαιρικού οικοπέδου και ο Παναθηναϊκός ο ενοικιαστής. Στην πραγματικότητα, το ζήτημα είναι πιο σύνθετο…

Το παραχωρητήριο και η χρησικτησία

Ας αρχίσουμε με την κυριότητα του οικοπέδου που εδράζεται το «Απόστολος Νικολαΐδης». Το κράτος το παραχώρησε το 1924 στον Παναθηναϊκό, ο οποίος έχει δικαίωμα να το χρησιμοποιεί για όσο υφίσταται ως Αθλητικός Σύλλογος. Όσο είναι ενεργός, κανένας δεν μπορεί να του πάρει το χώρο. Ωστόσο, τότε δεν παραχωρήθηκε η ιδιοκτησία του οικοπέδου.

Διαφήμιση

Τη δεκαετία του 1960, ο Απόστολος Νικολαΐδης, αντιλαμβανόμενος το κενό που υπήρχε στο θέμα, απευθύνθηκε σε επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων και ζήτησε γνωματεύσεις για το ιδιοκτησιακό της έκτασης στη Λεωφόρος Αλεξάνδρας 160. Ο Νικολαΐδης ήθελε να διερευνήσει εάν ο Παναθηναϊκός δικαιούταν την κυριότητα του οικοπέδου, μέσω του νόμου περί χρησικτησίας που είχε ψηφιστεί το 1946. Ωστόσο, ο «Πατριάρχης» του Τριφυλλιού δεν προχώρησε σε κάποια νομική κίνηση, ενώ η αντίθετη νομική άποψη ανέφερε πως από τη στιγμή που υφίσταται παραχωρητήριο σε ισχύ, δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την κατοχύρωση μέσω χρησικτησίας. Μία γνώμη που εκφράζεται και σήμερα.

Οι πιο πρόσφατες εξελίξεις

Με το νόμο της Διπλής Ανάπλασης που ψηφίστηκε το 2006 και τον οποίο αποδέχτηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας ως προς αυτό το σκέλος, αναγνωρίστηκαν επίσημα για πρώτη φορά τα δικαιώματα που έχει ο Ερασιτέχνης στο οικόπεδο. Τα ίδια δικαιώματα (χωρίς πάντως να περιγράφονται στην απόφαση του ΣτΕ) μεταφέρονται αυτούσια στο Βοτανικό.

Διαφήμιση

Σήμερα, ο Ερασιτέχνης δεν έχει επίσημο έγγραφο που να αποδεικνύει ότι έχει την κυριότητα του οικοπέδου του «Απόστολος Νικολαΐδης». Μπορεί να το διεκδικήσει μέσω προσφυγής στα Διοικητικά Δικαστήρια, αλλά ασφαλώς δεν είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει.

Επιπλέον, το 2012, η Διεύθυνση Νομοθετικού Έργου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, φέρεται να έχει αναγνωρίσει τον Δήμο Αθηναίων ως ιδιοκτήτη του οικοπέδου, κατόπιν σχετικού ερωτήματος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας μετά από αίτημα της τότε δημοτικής αρχής υπό τον Γιώργο Καμίνη.

Το αίτημα είχε προκύψει όταν ο Ερασιτέχνης είχε απειλήσει να μπλοκάρει την υλοποίηση της Διπλής Ανάπλασης και ο Δήμος επιχείρησε να τον προσπεράσει, ισχυριζόμενος ότι ο Παναθηναϊκός ΑΟ δεν είναι ιδιοκτήτης της έκτασης του “Απόστολος Νικολαΐδης”. Εν τέλει, το επεισόδιο δεν είχε συνέχεια.

Τα γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ

Σε ότι αφορά τη Διπλή Ανάπλαση, η πρώτη διευκρίνιση αφορά την ΠΑΕ. Εκ του νόμου, μία αθλητική ανώνυμη εταιρία απαγορεύεται να έχει ιδιόκτητο γήπεδο. Όπου και να πάει η ΠΑΕ (ΟΑΚΑ, Βοτανικός, Λεωφόρος ή αλλού), θα νοικιάζει την έδρα της. Κατά δεύτερον, ο χώρος στον οποίο θα κατασκευαστεί το ποδοσφαιρικό γήπεδο στο Βοτανικό, ανήκει στον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος απαλλοτρίωσε μικρές ιδιοκτησίες και τις ενοποίησε.

Όταν αποπερατωθεί η εγκατάσταση, ο Ερασιτέχνης θα έχει το 50% των δικαιωμάτων για 99 χρόνια και το άλλο 50% των δικαιωμάτων θα το έχουν οι άλλοι εμπλεκόμενοι στην κατασκευή. Επίσης, ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός θα έχει ιδιόκτητο αθλητικό κέντρο (μικρό κλειστό γυμναστήριο, πισίνα και άλλες αίθουσες συνολικού εμβαδού 7.500 τετραγωνικών μέτρων).

Η έκταση στην οποία προβλέπεται να κατασκευαστεί κλειστό γήπεδο μπάσκετ για την ΚΑΕ Παναθηναϊκός, ανήκει στον Δήμο, ενώ το κτίριο θα ανήκει επίσης στον Δήμο και θα έχει πολυλειτουργική χρήση, για να φιλοξενεί και άλλες δραστηριότητες εκτός του μπάσκετ και να παράγει έσοδα. Επίσης, αυτό το οικόπεδο δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της Διπλής Ανάπλασης.

 

Δεν είμαστε μια συνηθισμένη αθλητική ιστοσελίδα. Το trifilara.gr ήρθε για να καλύψει ένα τεράστιο κενό. Και θα το κάνει… Δεν θα διαβάσετε στο trifilara.gr νέα από όλες τις ομάδες. Για την ακρίβεια θα ενημερωθείτε γρήγορα και έγκυρα μονάχα για τον Παναθηναϊκό και όλα τα τμήματα του συλλόγου.