Διαφήμιση

Γουλής: Το δεύτερο βήμα με τους τεχνικούς διευθυντές και οι υποψήφιοι από Ισπανία-Γερμανία

Το Trifilara.gr αναλύει τα τρία διαφορετικά στάδια μέχρι την εύρεση του διαδόχου του Νταμπίζα στην τεχνική διεύθυνση του ΠΑΟ ως τις αρχές του επόμενου μήνα, αλλά και τις περιπτώσεις των Ισπανών Ροντρίγκεθ, «Τίτο», Γκαραγκάρθα και των Γερμανών Χελντ, Άξελ Σούστερ 

Διαφήμιση

Ρεπορτάζ: ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΥΛΗΣ

Σαφώς και δεν είναι το πλέον… εύκολο πράγμα του κόσμου για μία ομάδα, το να μπορέσει βρει καινούργιο τεχνικό διευθυντή (και δη αυτόν που ταιριάζει απόλυτα στα «θέλω», στο «πορτοφόλι» και στο πλάνο της) Νοέμβρη μήνα, όπου όλα τα πρωταθλήματα είναι σε εξέλιξη κι ο κάθε σύλλογος «τρέχει» το πρότζεκτ του.

Διαφήμιση

Η «αγορά» των τεχνικών διευθυντών άλλωστε, είναι πολύ πιο «ιδιαίτερη» και δύσκολη και δεν έχει καμία σχέση με την αντίστοιχη των προπονητών. Αφενός διότι είναι πολύ πιο «συμπιεσμένη» ως προς τις επιλογές που μπορείς να κάνεις κι αφετέρου, διότι το «back up» του βιογραφικού ενός τεχνικού διευθυντή δεν είναι αντίστοιχα «μετρήσιμο», όπως π.χ. αυτό ενός προπονητή. Ο δε δρόμος μέχρι την τελική απόφαση για το νέο «αφεντικό» ενός ποδοσφαιρικού τμήματος, έχει πολλά στάδια και θέλει πολύ μεγάλο «ζύγισμα» των δεδομένων, προκειμένου να γίνει η καλύτερη δυνατή επιλογή…

Αυτός είναι κι ο βασικός λόγος που καθυστερεί -και θα καθυστερήσει κι άλλο- η επιλογή του Παναθηναϊκού για τον διάδοχο του Νίκου Νταμπίζα στην τεχνική διεύθυνση του ποδοσφαιρικού τμήματος του «τριφυλλιού». Τέσσερις εβδομάδες μετά το «διαζύγιο» με τον Νταμπίζα, οι «πράσινοι» ξεκαθαρίσει απόλυτα το προφίλ του τεχνικού διευθυντή που ψάχνουν: Να έχει δουλέψει με επιτυχία πάνω σε πρότζεκτ με χαμηλό μπάτζετ και ρόστερ που θα αποτελείται στην πλειοψηφία του από νέα παιδιά και δη της Ακαδημίας, συν λίγες περιπτώσεις «ψαγμένων» ξένων. Μία φυσική συνέχεια δηλαδή, του μοντέλου που ξεκίνησε τον Μάιο του 2018.

Διαφήμιση

Μετά την αρχική «σταχυολόγηση» των περιπτώσεων της αγοράς (ελεύθερων και μη) που ταιριάζουν στις προδιαγραφές που έχουν οριοθετήσει στο «τριφύλλι» και θα μπορούσαν να έρθουν, οι «πράσινοι» έχουν περάσει εδώ και λίγες ημέρες στο δεύτερο στάδιο της όλης διαδικασίας: Ξεκινώντας τον δεύτερο κύκλο, με πολύ πιο αναλυτικές (τηλεφωνικές) επαφές με τους 8-9 υποψήφιους που έχουν προκριθεί από το πρώτο «ξεκαθάρισμα» της λίστας, προκειμένου να καταγραφούν στο φάκελό τους με κάθε λεπτομέρεια (και) τα δικά τους «θέλω», η φιλοσοφία τους, το πλάνο τους και ο τρόπος εκτέλεσής του.

Τη συγκεκριμένη διαδικασία την «τρέχουν» οι άμεσοι συνεργάτες του Αλαφούζου κι από εκεί και πέρα, όταν ολοκληρωθεί κι αυτό το στάδιο, θα περάσουμε στο τρίτο (και τελευταίο) level, όπου θα γίνει το τελικό «μάζεμα» της λίστας σε 3-4-5 υποψηφίους, οι οποίοι θα έρθουν στην Αθήνα για απευθείας ραντεβού με τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ, που θα είναι κι εκείνος που θα πάρει την τελική απόφαση. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το θέμα θα αρχίσει να μπαίνει στην τελική ευθεία του προς το τέλος του μήνα και μέχρι τις αρχές Δεκέμβρη (εάν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή), ο Παναθηναϊκός θα έχει καταλήξει στο νέο τεχνικό διευθυντή του.

Πάμε τώρα να αναλύσουμε λίγο παραπάνω τα έως τώρα δεδομένα, ως προς τα ονόματα που έχουν «τσεκαριστεί» και «τσεκάρονται» ακόμη από τους «πράσινους».

Στον Παναθηναϊκό δεν κοιτάζουν μόνο σε ένα συγκεκριμένο «μοντέλο» διευθυντή ή συγκεκριμένη «σχολή». Τουναντίον, στην «πράσινη» λίστα υπάρχουν υποψήφιοι κι από την Ιβηρική Χερσόνησο (κυρίως Ισπανία) κι από τη Δυτική Ευρώπη (Γερμανία, Ολλανδία, Αγγλία).

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Trifilara.gr, από την Ισπανία ξεχωρίζουν τρεις περιπτώσεις που έχουν προταθεί κι εξετάζονται από τους ανθρώπους του «τριφυλλιού»: Ο 50χρονος Νίκο Ροντρίγκεθ, ο 48χρονος Βιθέντε Μπλάνκο Σάντσεθ «Τίτο» και ο 53χρονος Βάσκος Φραν Γκαραγκάρθα.

-Ο Ροντρίγκεθ έχει μακρά θητεία ως τεχνικός διευθυντής στα ισπανικά γήπεδα, έχοντας εργαστεί με επιτυχία σε Αλκορκόν (2007-14), Λας Πάλμας (2014-15), Χιχόν (2015-17), Αλμπαθέτε (2017-18) και Χετάφε (2018-19) και σε πρότζεκτς αντίστοιχα με το σημερινό του Παναθηναϊκού. Είναι δε μία απ’ τις περιπτώσεις που είναι αρκετά ψηλά.

-Ο «Τίτο» εργάστηκε επί μία τριετία στη Λεβάντε (2016-19) και βοήθησε στην πλήρη ανασυγκρότησή της και παράλληλα, στην ανάδειξη ορισμένων παικτών που πωλήθηκαν κι έφεραν έσοδα στον σύλλογο της Βαλένθια.

-Ο Γκαραγκάρθα (κάτοχος και διπλώματος προπονητικής UEFA Pro) δεν είναι ελεύθερος. Eργάζεται ως αθλητικός διευθυντής στην Έιμπαρ απ’ το 2011, ωστόσο όπως είχε τονίσει κι ο ίδιος προ λίγων εβδομάδων σε δηλώσεις του στα ισπανικά ΜΜΕ, θα ήθελε να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό το προσεχές διάστημα. Κι ο Βάσκος πάντως, έχει επιδείξει καλό έργο στα χρόνια του στην Έιμπαρ, την οποία οδήγησε ως την Primera Division με ελάχιστα οικονομικά εφόδια, ενώ είναι πολύ αποτελεσματικός στην αναζήτηση παικτών από χαμηλές κατηγορίες, οι οποίοι αποδείχθηκαν «λαβράκια».

Εκτός από τους τρεις Ισπανούς, στη λίστα με τους προτεινόμενους στον Παναθηναϊκό (όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Trifilara.gr) βρίσκονται και τα ονόματα των Γερμανών, Χορστ Χελντ (50 ετών) και Άξελ Σούστερ (46 ετών).

-Ο Χελντ έχει εργαστεί σε Στουτγάρδη (2006-10), Σάλκε (μέλος του ΔΣ 2010-2011, εκτελεστικός διευθυντής 2011-16) και Ανόβερο (2017-19).

-Ο δε Σούστερ ήταν για πολλά χρόνια τιμ μάνατζερ στη Μάιντς (1992-2016) και την τελευταία τριετία ήταν αθλητικός διευθυντής στη Σάλκε).

Τέλος, στα… κιτάπια των «πράσινων» βρίσκονται ακόμη ένας Άγγλος, ο οποίος ωστόσο εργάζεται αυτή της στιγμή σε βρετανικό σύλλογο (έχει γίνει πάντως επαφή μαζί του) κι ένας Πορτογάλος, με θητεία σε ομάδες κυρίως β’ ταχύτητας (η δική του περίπτωση φέρεται να βρίσκεται πιο χαμηλά στη λίστα).

Δεν είμαστε μια συνηθισμένη αθλητική ιστοσελίδα. Το trifilara.gr ήρθε για να καλύψει ένα τεράστιο κενό. Και θα το κάνει… Δεν θα διαβάσετε στο trifilara.gr νέα από όλες τις ομάδες. Για την ακρίβεια θα ενημερωθείτε γρήγορα και έγκυρα μονάχα για τον Παναθηναϊκό και όλα τα τμήματα του συλλόγου.