Αθλητές και αθλήτριες που συνεχίζουν μιλούν στο “Τ”

Διαφήμιση

Η καραντίνα συνεχίζεται με πολλά ερωτηματικά πότε ακριβώς θα επανέλθουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς. Κάποιοι αθλητές του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού συνεχίζουν τις προπονήσεις τους εν όψει Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών  Αγώνων. Ο Βασίλης Ντούνης, η Δέσποινα Γεωργιάδου, ο Θοδωρής Ιακωβίδης, η Ιωάννα Δίελα, ο Νίκος Μόλβαλης, η Νόρα Δράκου και ο Πάνος Τριανταφύλλου μιλούν στο Trifilara.gr και την Αγγελική Καλκάνη, για τα συναισθήματα τους που μπορούν και συνεχίζουν τις προπονήσεις, τον διαχωρισμό ανάμεσα στους αθλητές και στα αθλήματα εξαιτίας της πανδημίας και τις διαφορές της προηγούμενης καραντίνας με αυτήν για τους ίδιους.

Διαφήμιση

Ο αθλητής ΑμεΑ ξιφασκίας Βασίλης Ντούνης δήλωσε: «Εν μέσω καραντίνας συνεχίζω τις προπονήσεις μου στην αίθουσα του Α.Σ. Ακαδημίας οπλομαχίας με τον προπονητή μου Δημήτρη Κάζαγλη και με τους συναθλητές μου Τριανταφύλλου, Πυλαρινό και Λουφάκη με ειδική άδεια επειδή είμαστε στην προσπάθεια για πρόκριση για τους παραολυμπιακούς αγώνες στο Τόκιο. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να συνεχίζουμε τις προπονήσεις μας γιατί για εμάς η άθληση είναι υγεία αλλά και κρατάμε την φυσική μας κατάσταση ώστε να είμαστε έτοιμοι για τους αγώνες της επόμενης χρονιάς και φυσικά τους παραολυμπιακούς αγώνες, Αλλά και για την επίτευξη των στόχων μας που είναι ένα μετάλλιο στους παραολυμπιακους . Η συμβουλή που έχω να δώσω στα άτομα που δεν μπορούν να συνεχίσουν τις αθλητικές δραστηριότητες τους είναι να συνεχίσουν από το σπίτι με κάποιο πρόγραμμα να γυμνάζονται ώστε να κρατάνε την φυσική τους κατάσταση αλλά και το πνεύμα τους μέχρι να γυρίσουν με ασφάλεια πάλι στα αθλητικά κέντρα».

Διαφήμιση

Στη συνέχεια η αθλήτρια της ξιφασκίας Δέσποινα Γεωργιάδου δήλωσε ότι: «Αρχικά, είμαι πολύ χαρούμενη που παρά την κατάσταση που επικρατεί μπορώ και συνεχίζω την προπόνησή μου και να κυνηγήσω τους στόχους μου. Δυστυχώς όμως είμαστε ένα άθλημα που δεν αρκεί να συγκεντρωθείς μόνο στη βελτίωση των σωματικών σου χαρακτηριστικών αλλά χρειάζεται να προπονηθείς και απέναντι σε άλλους αθλητές ώστε να δοκιμάσεις τακτικές, στρατηγικές που έχεις “δουλέψει” νωρίτερα με τον προπονητή σου . Όσο δεν μπορούν να προπονηθούν μαζί μας και άλλα άτομα τα συναισθήματά μου θα είναι μεικτά ως προς το πώς αισθάνομαι που συνεχίζω με τον τρόπο που μου δίνεται την προετοιμασία μου. Λυπάμαι, πραγματικά για όλους τους αθλητές που δεν μπορούν να συνεχίσουν την προπόνησή τους και την προετοιμασία τους Η δεύτερη αυτή διακοπή έχει επηρεάσει αρνητικά αρκετούς αθλητές που έκαναν και εκείνοι την προετοιμασία τους. Καταλαβαίνω ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να εστιάσουμε στο να είναι όλοι ασφαλείς. Ελπίζω σύντομα να μπορέσουν όλοι οι αθλητές να γυρίσουν στις προπονήσεις τους και γενικότερα να επιστρέψουμε όλοι στην καθημερινότητα μας».

Διαφήμιση

Με την σειρά του ο αρσιβαρίστας Θοδωρής Ιακωβίδης σχολίασε: «Το lockdown είναι σκληρά ταξικό και από την μέρα που ξεκίνησε αποκαλύπτει όλες τις ταξικές ανισότητες, ακόμα και στον αθλητισμό… Δεν θέλω να επεκταθώ άλλο σε αυτό γιατί θα μακρηγορήσω. Σαν μέλος της προ-ολυμπιακής ομάδας μπορώ να χρησιμοποιώ για προπόνηση το εθνικό γυμναστήριο του Αγίου Κοσμά ,έχω βεβαίωση μετακίνησης και αυτό θα έπρεπε να με ικανοποιεί γιατί ανήκω στους “ευνοημένους” αθλητές ,παρόλα αυτά θλίβομαι και εξοργίζομαι γιατί δεν μπορώ να βοηθήσω συναθλητές μου που με παίρνουν τηλέφωνο για το τι θα κάνουν και πως θα το παλέψουν. Είναι παιδιά που ονειρεύονται να πετύχουν ,όπως ονειρευόμουν και εγώ.. τι να τους πω; ότι δεν θα πάθετε τίποτα να κάτσετε και ένα μήνα σπίτι, όπως μας είπε ο κύριος Χαρδαλιάς; Δυστυχώς για ακόμα μια φορά την πληρώνει ο ερασιτεχνικός Αθλητισμός ενώ ο επαγγελματικός πάει για πάρτι στην Συγγρού… δεν πειράζει ,δείτε μπάλα…»

Τα λόγια της κολυμβήτριας Νόρας Δράκου για την κατάσταση του αθλητισμού ήταν τα εξής: «Αρχικά είμαι πολύ χαρούμενη που βρέθηκε λύση σε αυτή τη καραντίνα και μπορούμε να συνεχίζουμε κανονικά τις προπονήσεις μας. Η επαφή με το νερό στο δικό μας άθλημα είναι πάντα πολύ σημαντική η αποχή από αυτό μας αφήνει πάρα πολύ πίσω και η δουλειά που χρειάζεται να επανέλθουμε είναι διπλάσια! Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι αυτό που κάνουμε είναι δουλειά. Το ότι δεν πληρωνόμαστε σαν τους μπασκετμπολίστες ποδοσφαιριστές και αθλητές του επαγγελματικού αθλητισμού δεν σημαίνει ότι δεν σπαταλάμε και εμείς 6 – 8 ώρες την ημέρα στο άθλημα μας. Οπότε όταν μας βάζεις εκτός σταματάμε να πληρωνόμαστε και η απόδοση μας πέφτει σε πολύ χαμηλά επίπεδα…

Κλείνοντας λοιπόν αυτό πάμε στα παιδιά που έχουν μείνει έξω. Πραγματικά στεναχωριέμαι πάρα πολύ με αυτή τη κατάσταση. Το ότι παρά πολλοί συναθλητές μου που κολυμπάμε μαζί κάνουμε όνειρα μαζί έχουμε στόχους μαζί και παλεύουμε μαζί όλη τη χρονιά ο καθένας για τι δικό του στόχο έχουν μείνει εκτός με λυπεί και θεωρώ ότι είναι άδικο. Αυτή τη στιγμή κολυμπάμε 16 αθλητές. Θεωρώ ότι πολύ εύκολα οι 16 μπορούν να γίνουν 40 και να μπουν και αθλητές που δεν ετοιμάζονται για Ολυμπιάδα αλλά ετοιμάζονται για ευρωπαϊκό γυναικών ανδρών, ευρωπαϊκό νέων παγκόσμιο νέων. Κατά τη γνώμη μου όμως έπρεπε να μπαίνει ένας αριθμός 200 -300 αθλητών από όλες τις βαθμίδες. Το κολυμβητήριο μπορεί να λειτουργήσει με ωράρια να είναι περίπου 40 αθλητές το 1.30 ώρο από το πρωί μέχρι το απόγευμα στις 17:00. Έτσι και τα σωματεία θα μπορέσουν να κρατηθούν εν μέρει ζωντανά και οι αθλητές να κάνουν τη δουλειά τους αλλά και οι προπονητές να μπορέσουν να πληρωθούν κανονικά στη ώρα τους.

Ο διαχωρισμός ποτέ δεν είναι καλό πράγμα. Ναι θα δοθεί προτεραιότητα στους αθλητές που πάνε για το μεγαλύτερο γεγονός του πλανήτη αλλά όλοι έχουν όνειρα πιστεύουν σε κάτι και αγωνίζονται για κάτι. Έχουμε δύο κολυμβήτρια σε λειτουργία αυτή τη στιγμή. Ας υπάρξει μια καλύτερη ρύθμιση ωραρίων για να μπορούν όλοι να έχουν δικαίωμα στην ευκαιρία».

Ο καταδύτης Νίκος Μόλβαλης: «Όσο αφορά τα δικά μου συναισθήματα εννοείτε πως νοιώθω μια χαρά που δεν έχω σταματήσει και συνεχίζω διότι δεν πέφτει η αυτοπεποίθηση μου και επίδοση μου απέναντι στον στόχο μου. Επίσης πιστεύω πως παρόλο που κάποιοι αθλητές συνεχίζουν να κάνουν προπονήσεις νοιώθω και μια στεναχώρια απέναντι σε άλλους αθλητές που δεν τους επιτρέπουν να προπονούνται και τους “κόβουν” τα όνειρα και τους στόχους που μπορεί να είχαν διότι στην προηγούμενη καραντίνα μας είχαν απαγορεύσει και σε εμάς να κάνουμε προπόνηση και ήταν πολύ δύσκολο και για την ψυχολογία μας αλλά και για τον χρόνο που θα μας χρειαζόταν ώστε να επανέλθουμε στο επίπεδο που είχαμε φτάσει. Μπορώ να μπω στην θέση αυτόν τον αθλητών και να καταλάβω πως νοιώθουν διότι εγώ ένοιωσα σαν να μου κόβουν τα φτερά . Ξέρω ότι είναι άδικο ως έναν βαθμό που έχουν ξεχωρίσει τις καταστάσεις και τα αθλήματα αλλά δυστυχώς δεν μπορείς να πας κόντρα σε όλο αυτό που γίνεται. Αυτό που έχω να πω εγώ είναι κάνεις να μην τα παρατήσει και να πιστεύει στον εαυτό του και στους στόχους του γιατί έτσι θα μπορεί να ξεκινήσει με αυτοπεποίθηση και δύναμη όταν με το καλό όταν ανοίξει ο αθλητισμός για όλους».

Η μπασκεμπολίστρια Ιωάννα Δίελα αναφέρει: «Ήμουν από τις τυχερές αθλήτριες αυτή την περίοδο γιατί μπορούσα ακόμα να κάνω προπονήσεις εξαιτίας των υποχρεώσεων με την εθνική ομάδα. Βέβαια και αυτό έφτασε στο τέλος του και από εδώ κ πέρα προσγειώνομαι στην πραγματικότητα που ονομάζετε ελληνικό γυναικείο μπάσκετ ή ένας πιο γενικός όρος ελληνικός γυναικείος αθλητισμός.

Θα μπορούσα να χαρακτηριστώ ή να χαρακτηριστούμε (συμπεριλαμβάνω όλες τις κοπέλες που ασχολούμαστε με το μπάσκετ) ως αδιάφορες απέναντι στο θέμα του κορονοϊού ότι δεν κοιτάζουμε όλα αυτά τα προβλήματα που έχει επιφέρει στον κόσμο και έχει επηρεάσει κατάβαση την υγεία κ την οικονομία παγκοσμίως αλλά μας νοιάζει μόνο το πότε θα μπούμε στο γήπεδο για να προπονηθούμε. Ναι τότε θα λεγόμασταν αδιάφορες η’ και Αναίσθητες. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι, όλες οι φωνές παραπόνων που έχουν βγάλει όλες μας είναι πάνω στο άδικο κάποιων μέτρων που έχουν παρθεί στο κομμάτι του αθλητισμού.

Δυστυχώς αυτή τη στιγμή τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί ευνοούν κάποιους περισσότερο συγκριτικά με κάποιους άλλους και παραβιάζουν τις αρχές τις αξιοκρατίας η’ της ισότητας. Όλα τα σωματεία τα οποία είναι κάτω από την ομπρέλα του λεγόμενου ερασιτεχνικού αθλητισμού αλλά παράλληλα λειτουργούν με επαγγελματικές προδιαγραφές πλήττονται και οδεύουν προς την καταστροφή. Για ακόμα μια φορά όλες αυτές οι κινήσεις δείχνουν ότι το γυναικείο μπάσκετ παρόλο τις επιτυχίες που έχει φέρει στη χώρα, βρίσκεται στον αέρα και πεθαίνει αβοήθητο».

Κλείνοντας ο Πάνος Τριανταφύλλου με την σειρά του είπε:

«Η πρώτη καραντίνα αρχικά διαφέρει από την δεύτερη, εφόσον δεν γινόντουσαν προπονήσεις ούτε και αγώνες της Α’ εθνικής όπως τώρα αλλά και ούτε του Ερασιτεχνικού αθλητισμού, αλλά τώρα έχουν κρατήσει την ‘Α Εθνική και κάποια αθλήματα οπού θα πάρουν μέρος στους Ολυμπιακούς, Παραολυμπιακούς αγώνες. Ένα από αυτά τα αθλήματα είναι και το δικό μου άθλημα της ξιφασκίας. Ωστόσο θέλω να επισημάνω, ότι παίζω και μπάσκετ σε αμαξίδιο οπού δεν μας επιτρέπουν προπονήσεις. Στην ξιφασκία με αμαξίδιο μας επιτρέπουν δυο ώρες την ημέρα και έχουμε δικαίωμα τρία άτομα μέσα στην αίθουσα. Από το Υπουργείο Αθλητισμού επιτρέπετε με ένα χαρτί να αθληθούμε τρεις αθλητές συν ένας ο προπονητής. Όποτε σπάμε τις ώρες για να προπονούμαστε. Είμαστε επιλεγμένοι γιατί είμαστε αυτοί που μπορούμε να διεκδικήσουμε πρόκριση για τους παραολυμπιακούς αγώνες στο Τόκιο. Εγώ και ένας συναθλητής μου έχουμε σίγουρα την πρόκριση μας.

Η διαφορά της πρώτης καραντίνας με την δεύτερη ‘όπως προείπα, ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση για τον κόσμο όλο , δεν γινόταν καμία προπόνηση και κανένας αγώνας. Το θεωρώ λογικό. Τώρα όμως δεν συμφωνώ καθόλου στο ότι συνεχίζονται οι προπονήσεις και οι αγώνες επιλεκτικά,
Θα μου πεις εσύ είσαι από τους τυχερούς αφού συνεχίζεις τις προπονήσεις σου, όμως δεν είναι έτσι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός οι Β’ κατηγορίες ΄όλοι χρειαζόμαστε τις προπονήσεις και τους αγώνες για να πηγαίνουμε μπροστά. Τα άτομα που έχουν σταματήσει τον αθλητισμό ψυχολογικά επιβαρύνονται και ο χρόνος που θα τους πάρει να επανέλθουν ξανά στα επίπεδα που βρισκόντουσαν θα είναι πάρα πολύ μεγάλος. Όπως μεγάλη αποχή υπήρχε και από την πρώτη καραντίνα και προσπαθήσαμε όλοι να επανέλθουμε. Οι τραυματισμοί θα είναι περισσότεροι, για να γυρίσεις πάλι στην φυσική σου κατάσταση και την τεχνική σου κατάρτιση θέλει χρόνο, οπότε τώρα δεν θα έπρεπε να σταματήσει κανείς.

Έχουν επιλέξει την ‘Α Εθνική επειδή υπάρχουν τα χρήματα εκεί ή επειδή μπορούν να κάνουν τα τεστ για τον κορονοιο. Θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν τον αθλητισμό και να μην σταματήσει. Όλοι θα κάναμε το τεστ ανά ημέρα ή όποτε χρειαζόταν μόνο και μόνο για να συνεχίσουμε τις προπονήσεις και τους αγώνες γιατί έχουμε κάποιους στόχους.

Όσο αφορά την ξιφασκία σε αμαξίδιο από του τέσσερις αθλητές εγώ και ο Βασίλης ο Ντούνης που ανήκουμε στον Παναθηναϊκό καθώς και ο ομοσπονδιακός προπονητής, είμαστε από τα άτομα τα οποία συνεχίζουμε τις προπονήσεις . Επιπλέον κάτι που θα ήθελα να πω όλοι αγώνες για το άθλημα μου αλλά ανάλογα και το κάθε άθλημα σε σχέση και με την προηγούμενη καραντίνα, όσοι αγώνες είχαν κανονιστεί για το 2020 ακυρώθηκαν όλοι. Ακόμα και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ακυρώθηκε δυο φορές. Μακάρι να καταφέρουν να γίνουν όλα μετά την καραντίνα.

Επίσης είναι και τι ακριβώς συμβαίνει σε κάθε χώρα, πως προπονούνται ή αν δεν κάνουν καθόλου, πρέπει κάπως να καθαρίσει όλο αυτό να είναι ισάξιο για όλους ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σε αγώνες και σε μεγάλες διοργανώσεις.
Και ένα μεγάλο μου παράπονο είναι ότι όλα τα χρήματα που δίνονται στα κανάλια ας δοθούν στον τομές της υγείας, της παιδείας και του αθλητισμού, τρία δυνατά και πολύ βασικά πράγματα».

Δεν είμαστε μια συνηθισμένη αθλητική ιστοσελίδα. Το trifilara.gr ήρθε για να καλύψει ένα τεράστιο κενό. Και θα το κάνει… Δεν θα διαβάσετε στο trifilara.gr νέα από όλες τις ομάδες. Για την ακρίβεια θα ενημερωθείτε γρήγορα και έγκυρα μονάχα για τον Παναθηναϊκό και όλα τα τμήματα του συλλόγου.