Διαφήμιση

ΠΡΑΣΙΝΕΣ… ΓΟΥΛΙΕΣ: Το διπλό λάθος με τον Παούνοβιτς

Οι «Πράσινες… Γουλιές» επιστρέφουν κι αναλύουν το μεγάλο σφάλμα των «πράσινων» το 2015, αλλά και το περασμένο καλοκαίρι με τον 43χρονο Σέρβο τεχνικό που πάει «τρένο» τη Ρέντινγκ στην Premier League και στέκονται στη συνολική αλλαγή «μοντέλου» στο προπονητικό τιμ, μετά την απόλυση των Καταλανών

Διαφήμιση

Με τον ΚΩΣΤΑ ΓΟΥΛΗ

*Λένε πως με τα «αν» δεν γράφεται «ιστορία». Σύμφωνοι… Όμως στον Παναθηναϊκό των αμέτρητων λαθών και εσφαλμένων επιλογών τα τελευταία χρόνια, υπήρξε ένα τεράστιο -διπλό- σφάλμα, το οποίο εάν είχε αποφευχθεί, θα μπορούσε (υπό προϋποθέσεις) να του είχε αλλάξει -προς το πολύ καλύτερο τη… ζωή. Μην πολυλογούμε… Ένα και μόνο όνομα: Βέλικο Παούνοβιτς!
*Ήταν ο βασικός υποψήφιος τον Νοέμβρη του 2015 όταν αποχώρησε έπειτα από δυόμισι χρόνια στον «πράσινο» πάγκο ο Γιάννης Αναστασίου. Κι ενώ είχαν βγει μέχρι και τα… εισιτήρια για να έρθει στην Ελλάδα, την τελευταία στιγμή ο Γιάννης Αλαφούζος «ψήθηκε» από τον Αντρέα Στραματσόνι στο ραντεβού που έκαναν εν Αθήναις κι έδωσε το «χρίσμα» στον Ιταλό. Η συνέχεια λίγο πολύ γνωστή…
*Το περασμένο καλοκαίρι -απ’ τον Ιούνιο συγκεκριμένα- κι ενώ είχε (προ)αποφασιστεί από την ιδιοκτησία του Παναθηναϊκού το «διαζύγιο» με τον Γιώργο Δώνη, το όνομα του Σέρβου τεχνικού «έπαιξε» ξανά πολύ δυνατά για το «τριφύλλι». Έγιναν επαφές σε επίπεδο κορυφής, αλλά εντέλει επιλέχθηκε από τον Ρόκα ο Ντάνι Πογιάτος. Ίσως γιατί ήταν πιο «αδύναμη» προσωπικότητα και θα μπορούσε να περάσει πιο εύκολα τα «θέλω» του ο Καταλανός, πρώην τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού.
*Τέσσερις μήνες μετά, κοιτάζεις τα στατιστικά θέματα που ανεβάζει η Opta στο Twitter για τα πρωταθλήματα Αγγλίας και σε πιάνει… κατάθλιψη. «Ο Βέλικο Παούνοβιτς έχει κερδίσει 22 βαθμούς στις πρώτες 8 αγωνιστικές της Championship με τη Ρέντινγκ (7 νίκες, 1 ισοπαλία), πραγματοποιώντας τη δεύτερη καλύτερη εκκίνηση προπονητή στη δεύτερη κατηγορία, μετά τον Ζαν Τιγκανά την περίοδο 2000/01, που κέρδισε τα πρώτα 8 παιχνίδια του, στην πορεία της Φούλαμ προς τον τίτλο εκείνης της σεζόν».
*Ναι, ναι, ξέρω και την επόμενη «προσέγγιση»: «Άλλα πρωταθλήματα, άλλες “ταχύτητες”, άλλη οργάνωση, άλλα χρήματα/μπάτζετ, άλλο ποδόσφαιρο, άλλα δεδομένα». Οκέι… Μιλάμε όμως, για έναν προπονητή, ο οποίος πήρε την 14η ομάδα της περσινής Championship, η οποία ολοκλήρωσε τη σεζόν 2019/20 με 15 νίκες, 11 ισοπαλίες, 20 ήττες και στο -14 από την 6η θέση που οδηγούσε στα play-offs ανόδου.
*Προσέξτε! Και την παρέλαβε όχι από τον Μάιο τον Ιούνιο, αλλά από τις 29 Αυγούστου (!), 25 μέρες αφότου ξεκίνησε δουλειά στον Παναθηναϊκό ο Πογιάτος! Και μέσα σε ένα δίμηνο την έχει μόνη πρώτη στην Championship, στο +7 από τις Σουόνσι και Γουότφορντ (του Βλάνταν Ίβιτς) που βρίσκονται στη 2η θέση και μπροστά από πολλές «παραδοσιακές» δυνάμεις της δεύτερης κατηγορίας της Αγγλίας. Έχοντας βγει δύο φορές «προπονητής του μήνα» στην κατηγορία κι έχοντας τη δεύτερη καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος (15 γκολ) πίσω μόνο από τη Μπλάκμπερν (18) και την καλύτερη άμυνα ως τώρα (3 γκολ), με 6 ματς στο clean-sheet.
*Όσο για τις μεταγραφές; Η μία και μοναδική αγορά της Ρέντινγκ, ο Νιγηριανός εξτρέμ Ντομινίκ Εζάρια από τη Λίβερπουλ (3,9 εκατ. ευρώ), αποκτήθηκε μία μέρα πριν υπογράψει ο Σέρβος τεχνικός στην αγγλική ομάδα κι ακολούθως ο Παούνοβιτς έβαλε τις δικές του «πινελιές» στις μεταγραφές των Εστέβες (δανεικός από την Πόρτο), Άλφα Σεμέδο (δανεικός από τη Μπενφίκα) και Λούις Γκίμπσον (δανεικός από την U23 της Έβερτον).
*Επί της ουσίας όμως, βασίστηκε στον περσινό «κορμό» του, τον οποίο ανέβασε επίπεδο μέσα σε χρόνο… dt. Μετέτρεψε τον 27χρονο Πορτογάλο (με καταγωγή από την Αγκόλα) Λούκας Ζοάο, από έναν φορ των 7 γκολ και 4 ασίστ σε 20 ματς της περσινής περιόδου, σε επιθετικό… όπλο των 8 γκολ και 2 ασίστ σε 8 αγώνες, με αποτέλεσμα να ασχολούνται ήδη μαζί του ομάδες όπως η Άρσεναλ και η Τότεναμ.
*Δεν λέω ότι θα έκανε αντίστοιχους… παπάδες στον Παναθηναϊκό, εφόσον ο Παούνοβιτς ήταν η τελική επιλογή των ανθρώπων του «τριφυλλιού» το περασμένο καλοκαίρι. Μπορεί και να μην «έπιανε» ποτέ ή να του πήγαιναν όλα στραβά… Όμως, διάολε, δεν υπήρχε καμία σύγκριση στο «ζύγι» με τον Πογιάτος. Και το είχε αποδείξει και στη δουλειά που έκανε επί μια τετραετία στις ΗΠΑ, μέχρι να πάρει την απόφαση να επιστρέψει στα ευρωπαϊκά γήπεδα…
*Απ’ όλη αυτή την ιστορία με τον Πογιάτος και το καταλανικό δίδυμο, έμεινε στο τέλος της ημέρας και κάτι… καλό στον Παναθηναϊκό. Η αλλαγή κατεύθυνσης και η απόφαση της διοίκησης του «τριφυλλιού» να δημιουργηθεί ένα σταθερό προπονητικό τιμ στο εσωτερικό της ομάδας, ανεξαρτήτως του ποιος θα είναι κάθε φορά ο προπονητής. Σήμερα ο Μπόλονι, μετά από δύο χρόνια κάποιος άλλος…
*Με σταθερούς προπονητές στο επιτελείο, που θα προέρχονται από το εσωτερικό της ομάδας (και θα γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες του κλαμπ) ή «φρέσκα» πρόσωπα, νεαρής ηλικίας με στόχο να δημιουργηθεί ένας σταθερός, προπονητικός «κορμός» για το μέλλον. Και να μην υπάρχει αυτό το ατελείωτο… ράβε-ξήλωνε και στα προπονητικά επιτελεία. Μόνο το τελευταίο τετράμηνο αποχώρησαν από τον Παναθηναϊκό συνολικά δέκα μέλη προπονητικών staff. Ο Δώνης με το τιμ του (Αγγελίνας, Μένταν, Μαλλιαρίτσης, Γεωργίτσας, Γεωργιάδης) και ο Πογιάτος με τους τρεις Καταλανούς συνεργάτες του (Ναβάρο, Αντρέου, Τραμπάλ).
*Με αυτή τη λογική προήχθησαν στην πρώτη ομάδα ο 42χρονος Σωτήρης Συλαϊδόπουλος (βοηθός προπονητή) και οι Γιάννης Σταυρινός, Ηλίας Αμπατζίδης (προπονητές φυσικής κατάστασης) και μ’ αυτό το σκεπτικό προσελήφθησαν από την αγορά ο 38χρονος Σεργκέι Κουζνιέτσοφ (βοηθός προπονητή) και 40χρονος Γιώργος Μουντάκης (προπονητής τερματοφυλάκων). Το θέμα είναι να σταθεροποιηθεί το συγκεκριμένο «μοντέλο» και να μην αλλάξει πάλι η κεντρική κατεύθυνση στα μισά του… δρόμου, όταν κάποια στιγμή αποφασίσει να πάει (πάλι) σε νέο πρότζεκτ ο Παναθηναϊκός…

Διαφήμιση
Δεν είμαστε μια συνηθισμένη αθλητική ιστοσελίδα. Το trifilara.gr ήρθε για να καλύψει ένα τεράστιο κενό. Και θα το κάνει… Δεν θα διαβάσετε στο trifilara.gr νέα από όλες τις ομάδες. Για την ακρίβεια θα ενημερωθείτε γρήγορα και έγκυρα μονάχα για τον Παναθηναϊκό και όλα τα τμήματα του συλλόγου.