O κόουτς Μπρατσιάκος αναλύει στο “Τ”: “Σαπίλα”

Διαφήμιση

Ίσως η πιο σφαγιαστική διαιτησία της τελευταίας οκταετίας στην Euroleague, (μετά από τον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ στην Κων/πολη). Δράστης ο γνωστός καμικάζι Γιαβόρ, ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών σε βάρος του Παναθηναϊκού. Ντροπιαστική διαιτησία… Yπάρχει αλλοίωση αποτελέσματος! Στα καθαρά αγωνιστικά τώρα…

Διαφήμιση

 

Νέντοβιτς και Παπαπέτρου είναι πολύ υψηλού επιπέδου παίκτες και δεν πρέπει ποτέ να βγαίνουν από την πεντάδα.
Έτσι όπως είναι ο Παναθηναϊκός, αυτοί οι δυο παίκτες πρέπει να μην βγαίνουν ούτε δευτερόλεπτο, γιατί δεν υπάρχουν αντικαταστάτες τους. Ειδικά αυτός ο Φόστερ είναι ανέκδοτο και μάλιστα κρύο. Συναγωνίζεται με τον Κίτσεν για το ποιος είναι ο χειρότερος Αμερικανός γκαρντ, που πέρασε από την ομάδα.

Διαφήμιση

Άλλο ένα ματς που ο Παναθηναϊκός παρουσιάζει καλό πρόσωπο, και είναι φουλ ανταγωνιστικός, με αυτό το περιορισμένο σε ταλέντο ρόστερ, και με κλειστό γήπεδο.  Κατά την γνώμη μου, το ρεκόρ της ομάδας δεν αντικατοπτρίζει τις δυνατότητες του ΠΑΟ. Θα έπρεπε να είναι πιο ψηλά στην βαθμολογία.  Μπράβο στον Βόβορα και στο staff του. Διαβασμένοι και τολμηροί για ένα ακόμη ματς!

Ιστορικά τώρα…
Στις 17 Απριλίου 2018, ο Παναθηναϊκός επικράτησε της Ρεάλ με 95-67 στο Game 1 των playoffs.

Διαφήμιση

Από εκείνο το ματς μέχρι τη σημερινή αναμέτρηση για την 14η αγωνιστική της EuroLeague, έχουν μεσολαβήσει 973 ημέρες. Ο Παναθηναϊκός ουδέποτε κατάφερε σ’ αυτό το διάστημα να κερδίσει ξανά την Ρεάλ και γνώρισε 11 ήττες σε ισάριθμες αναμετρήσεις.

Από αυτές τις ήττες οι πέντε ήταν στο κλειστό του ΟΑΚΑ και οι έξι στο «WiZink Center».

Η προηγούμενη φορά που οι «πράσινοι» έφτασαν περισσότερο από κάθε άλλη φορά κοντά στη νίκη ήταν στο ματς της 29ης αγωνιστικής της regular season για τη σεζόν 2018-19, αλλά Ρούντι Φερνάντεθ με ένα «σκοτωμένο» τρίποντο στην εκπνοή βοήθησε τη Ρεάλ να αποδράσει (ξανά) με σκορ 74-73.

Το ματς

Ο Παναθηναϊκός μπήκε καλύτερα στο παιχνίδι (11-6 στο 5′), με τον Γιώργο Παπαγιάννη να αρχίζει εξαιρετικά την αναμέτρηση (4π., 1ρ., 1κλ., 2κοψ.). Οι «πράσινοι» αμυντικά πήραν πάρα πολύ καλό βαθμό, κρατώντας τη «βασίλισσα» στους 14π. και είχαν τον έλεγχο των ριμπάουντ (11-7ρ.). Όμως, δεν μπόρεσαν να πάρουν διαφορές ασφαλείας, καθώς «πλήρωσαν» την αστοχία τους πίσω από τα 6,75μ. (0/5 3π). Στο 10′ το σκορ ήταν 15-14.

Έκτοτε οι Μαδριλένοι με ένα επιμέρους 12-2 εκμεταλλευόμενοι την αστοχία και κάποια λάθη βρέθηκε να προηγείται με 17-23 στο 16′.

Η είσοδος του Κοζέρ είχε αναστατώσει κάπως την άμυνα των γηπεδούχων αλλά από την άλλη η αγωνιστική άνοδος του Μπέντιλ ο οποίος πόσταρε συνέχεια τους παίκτες του Πάμπλο Λάσο κρατούσαν τον Παναθηναϊκό κοντά στο σκορ. Ο Παπαπέτρου ευστόχησε στο πρώτο τρίποντο της ομάδας του ύστερα από 10 άστοχα για το 29-29 αλλά η… φαεινή ιδέα του Μπέντιλ να καρφώσει θεαματικά με το σκορ στο 29-31 είχε αντίθετα αποτελέσματα. Ο Γκανέζος αστόχησε στο κάρφωμα, η Ρεάλ σκόραρε στο ανοικτό γήπεδο και πήγε στα αποδυτήρια με το +4 (29-33).

Στο πρώτο μισό του αγώνα οι «πράσινοι» είχαν 11/19 δίποντα αλλά και μόλις 1/11 τρίποντα! Επίσης μέτρησαν 4/4 βολές, είχαν τρία ριμπάουντ περισσότερα (18-15), αλλά είχαν υποπέσει και σε 7 λάθη (έναντι 4 της Ρεάλ). Στον αντίποδα η ισπανική ομάδα είχε 10/18 δίποντα και 3/16 τρίποντα, όπως επίσης και 4/4 βολές.

 

Οι Μαδριλένοι ξεκίνησαν αποφασιστικά και συγκεντρωμένα το δεύτερο μέρος και με ένα «ξέσπασμα» πήγαν για πρώτη φορά στο +12 (31-43 στο 23′), έχοντας ως πρωταγωνιστή τον Άντονι Ράντολφ. Από την άλλη, τα… βαριά χαρτιά του Παναθηναϊκού (Παπαπέτρου – Νέντοβιτς) συνέχισαν να είναι άστοχα (3/15 προσπάθειες και οι δύο μαζί μέχρι εκείνο το σημείο) και η «πράσινη» επίθεση αντιμετώπιζε προβλήματα. Το ακριβώς αντίθετο ίσχυε για τον… in the zone Ράντολφ (16π.) και το σκηνικό δεν άλλαζε στο ΟΑΚΑ (38-52 στο 27′). Ο «Πάπι» και ο «Νέντα» τελικά βρήκαν από ένα τρίποντο έκαστος και η διαφορά μειώθηκε ξανά σε μονοψήφιες τιμές (48-56 στο 30′). Στο φινάλε της περιόδου ο Σέλβιν Μακ τραυματίστηκε σε μία «μονομαχία» με τον Νίκολας Λαπροβίτολα και αποχώρησε από το παρκέ.

Η «πράσινη» άμυνα βελτιώθηκε, ο Μπέντιλ έκανε το ματς της καριέρας του στην Euroleague και ο Σέρβος killer του Παναθηναϊκού… ξύπνησε στα κρίσιμα με ένα επιθετικό «κρεσέντο». Έτσι, η ελληνική ομάδα επέστρεψε από το -14 στον πόντο (61-62 στο 35′), την ώρα που η Ρεάλ κλήθηκε να διαχειριστεί το δικό της «νεκρό» διάστημα. Ένα δίποντο του Ράντολφ και ένα του Γιουλ (ύστερα από ένα διαιτητικό λάθος) έδωσαν ώθηση στους Ισπανούς (61-66 στο 36′), αλλά ο συγκλονιστικός Νέντοβιτς της τελευταίας περιόδου απάντησε με νέο γκολ – φάουλ. Μάλιστα, το φάουλ του Ράντολφ φάνηκε να είναι αντιαθλητικό, όμως οι διαιτητές το έδωσαν απλό, προκαλώντας εκ νέου την έκπληξη των γηπεδούχων. Ακόμα κι έτσι, το δίδυμο Νέντοβιτς – Παπαπέτρου είχε πάρει τα πάνω του για τα καλά και το ταμπλό «έγραψε» νέα ισοπαλία (66-66 στο 37′ με κλ. και 2π. του αρχηγού).

 

Μάλιστα, με 2/2β. Ο «Νέντα» έβαλε μπροστά την ομάδα του (68-66 στο 38′), με τους παίκτες του Λάσο να έχουν χάσει τη ψυχραιμία τους και να μετρούν ένα σερί άστοχων τριπόντων. Νέντοβιτς και Σαντ Ρος αστόχησαν σε ένα 3π. ο καθένας, όμως το ίδιο έκαναν και οι Ρούντι – Γιουλ. Με 40” στο ρολόι ο Κουβανός βρήκε ξανά σίδερο πίσω από τα 6,75μ. και στη συνέχεια έκανε το 4ο «πράσινο» φάουλ, με τον Λάσο να παίρνει τάιμ άουτ με 25” να μένουν. Ο Τόμπκινς αστόχησε σε ελεύθερο τρίποντο από τη γωνία, όμως η άμυνα του Παναθηναϊκού έχασε τα πιο κρίσιμα ριμπάουντ του αγώνα και ο Γιουλ ισοφάρισε (68-68, 14” για το τέλος). Στην τελευταία φάση της κανονικής διάρκειας ο Παναθηναϊκός άργησε να σπάσει το press των φιλοξενούμενων, ο Τέιλορ «κλείδωσε» τον Νέντοβιτς, που δεν μπόρεσε να εκδηλώσει επίθεση και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση.

Στην παράταση ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με ένα γρήγορο 5-0 και πήρε προβάδισμα με 73-68 στο 3:40 πριν από το τέλος του αγώνα ύστερα από τρίποντο του Παπαπέτρου και alley oop κάρφωμα του Παπαγιάννη. Οι Μαδριλένοι έφεραν το ματς στο καλάθι (73-71) και σ’ εκείνο το σημείο αποβλήθηκε με πέντε φάουλ ο Κουβανός. Δύο λεπτά πριν από το τέλος της παράτασης ο Τομπκινς βρήκε στόχο υστερα από τα σερί άστοχα τρίποντα για το 75-74 ενώ ακολούθως πήρε και το προβάδισμα με 75-77 ύστερα από γκολ φάουλ του Αμπάλδε στο 1.25.

Στα 37” ο Νέντοβιτς ισοφάρισε σε 77-77 με δύο εύστοχες βολές αλλά και πάλι ο Αμπάλδε πήρε την επίθεση της ομάδας του και με ανάποδο λέι απ στα 20” έδωσε προβάδισμα με 77-79 στην Ρεάλ. Ο Μποχωρίδης με δύο βολές στα 7” ισοφάρισε σε 79-79 με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η αναμέτρηση και σε δεύτερη παράταση!

 

Ο Αμπάλδε άρχισε τη 2η παράταση με χαμένο δίποντο, όμως και ο Παπαγιάννης βρήκε σίδερο σε τρίποντη προσπάθειά του. Έτσι, ο Ρούντι έβαλε ξανά μπροστά τη Ρεάλ με 1/2β. (79-80 στο 46′). Μετά το ριμπάουντ του Παπαπέτρου, ο Μποχωρίδης έκανε διπλό λάθος. Πρώτα στην επίθεση και στη συνέχεια όταν έκανε φάουλ στον Ταβάρες, την ώρα που κάρφωνε για το 79-82. Ο σέντερ της «βασίλισσας» έχασε τη συμπληρωματική βολή και ο Νέντοβιτς ισοφάρισε με 3π. για το 82-82. Οι «πράσινοι» έβγαλαν την άμυνα, αλλά έκαναν νέο λάθος στην επίθεση και ο Αμπάλδε τους τιμώρησε με τρίποντο (82-85). Σαν να μην έφτανε αυτό, οι διαιτητές χρέωσαν τον «Νέντα» με ένα υπερβολικό επιθετικό φάουλ για τα δεδομένα της αναμέτρησης, αλλά ο Τόμπκινς έχασε μία σημαντική επίθεση για τη Ρεάλ. Ο Παπαγιάννης κάρφωσε για το 84-85 στο 48′ και η… ματσάρα συνεχίστηκε. Ο Αμπάλδε συνέχισε το σερί του (2/2β.) και ο Νέντοβιτς μείωσε με 1/2β. (85-87 στο 48’18”). Με 68” για το τέλος ο Παπαγιάννης «βούτηξε» για την κατοχή και οι διαιτητές έδωσαν τζάμπολ του με τον Ταβάρες.

Ο Παπαγιάννης κέρδισε την «μάχη», αλλά ο Μπέντιλ δεν μάζεψε την μπάλα, καθώς δέχτηκε ένα σπρώξιμο, που δεν σφυρίχτηκε φάουλ. Ο Τόμπκινς έκανε το 85-89, ο Νέντοβιτς έχασε τρίποντο και ο Παπαπέτρου έκανε ένα γρήγορο φάουλ. Ο Ντεκ με 2/2β. έδωσε «μαξιλαράκι» στην ομάδα του (85-91). Ο die hard Παναθηναϊκός, όμως, ήταν εκεί. Ο Παπαπέτρου πρώτα έβαλε ένα δίποντο, μετά έκανε ένα κλέψιμο και πήγε στη γραμμή για να μειώσει σε 88-91 με 1/2β. (40” για το δραματικό φινάλε). Οι φιλοξενούμενοι έπαιξαν με το χρόνο και στο φινάλε της επίθεσής τους ο Αμπάλδε έβαλε ένα καλάθι – μαχαιριά για το 88-93. Ο Παπαγιάννης στην αμέσως επόμενη φάση μείωσε (90-93), όμως με 11” στο ρολόι και την μπάλα σε ισπανικά χέρια το σκηνικό δεν γινόταν να αλλάξει.

Τα δεκάλεπτα: 15-14, 29-33, 48-56, 68-68 (κ.α.), 79-79 (α’ παρ.), 93-97

Διαιτητές: Λότερμοζερ – Γιαβόρ – Νίκολιτς.

Σε δύο βράδια, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ υποδέχεται την Άλμπα Βερολίνου (17/12), ενώ για τη Ρεάλ Μαδρίτης ακολουθεί δεύτερο σερί παιχνίδι επί ελληνικού εδάφους, αυτή τη φορά με αντίπαλο τον Ολυμπιακό (18/12).

👉 Η Ρεάλ απλά εκμεταλλεύτηκε κάποιες λεπτομέρειες στην δεύτερη παράταση και έφτασε στη νίκη. Όπως εκμεταλλεύτηκε και την αδυναμία των «πρασίνων» να επιτεθεί στο τέλος της regular season. Όπως εκμεταλλεύτηκε και τα «δώρα» των διαιτητών στις δύο παρατάσεις.

👉Με το σκορ στο 85-87 και με 1’28” να μένει στο ρολόι για τη 2η παράταση ο Γιώργος Παπαγιάννης και ο Έντι Ταβάρες διεκδίκησαν τη μπάλα μέσω τζάμπολ. Την ίδια στιγμή ο Τρέι Τόμπκινς έσπρωξε εκτός φάσης τον Μπεν Μπέντιλ, σε μια φάση που έγινε μπροστά στα μάτια των διαιτητών, οι οποίοι δεν καταλόγισαν φάουλ, αλλά άφησαν το παιχνίδι να συνεχιστεί. Οι Μαδριλένοι πήραν την κατοχή και στη συνέχεια απέκτησαν… μαξιλαράκι ασφαλείας μέσω του καλαθιού του Τόμπκινς για το 85-89.

👉 Ο Αλμπάδε ήταν ο παίκτης που έβγαλε από το μανίκι ο Πάμπλο Λάσο και πήρε την κατάσταση στα χέρια του στα τελευταία κρίσιμα λεπτά έχοντας 19 πόντους με 4/9 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 8/9 βολές, 6 ασίστ και 4 ριμπάουντ.

👉Χαμηλό το ποσοστό του Παναθηναικού στα τρίποντα. Οι «πράσινοι» ξεκίνησαν με 1/11 και τελικά ολοκλήρωσαν το ματς με 7/28 σουτ από τα 6,75 μέτρα, τα οποία… μεταφράζονται σε 25%. Με αυτό το ποσοστό είναι προφανώς δύσκολο να κερδίσεις μία ομάδα σαν την Ρεάλ και το σύνολο του Γιώργου Βόβορα «πληγώθηκε» από τα σουτ που δεν βρήκε.

👉Όλα φτάνουν στην ώρα τους για εκείνους που ξέρουν να περιμένουν.

Μπαλζάκ, 1799-1850, Γάλλος συγγραφέας

Ο Βασίλης Μπρατσιάκος είναι προπονητής της Αλ Σαντ στο Κατάρ. Ο πολυνίκης Έλληνας τεχνικός έχει στο παρελθόν κοουτσάρει αρκετές ομάδες, ανάμεσα στις οποίες και την Κύμη, την οποία οδήγησε από το Α τοπικό… στην Basket League, κερδίζοντας 4 συνεχόμενες ανόδους.

Κατέχει δε το μοναδικό ρεκόρ στην χώρα μας, αυτό της κατάκτησης 7 συνεχόμενων πρωταθλητών – ανόδων σε Εθνικές κατηγορίες με τρεις διαφορετικές ομάδες!!!

Μεγάλο του ωστόσο “καμάρι” αποτελεί η Χαλκίδα Basketball Academy, την οποία ίδρυσε το 2012 πλέον βρίσκεται στη Β’ Εθνική.

Δεν είμαστε μια συνηθισμένη αθλητική ιστοσελίδα. Το trifilara.gr ήρθε για να καλύψει ένα τεράστιο κενό. Και θα το κάνει… Δεν θα διαβάσετε στο trifilara.gr νέα από όλες τις ομάδες. Για την ακρίβεια θα ενημερωθείτε γρήγορα και έγκυρα μονάχα για τον Παναθηναϊκό και όλα τα τμήματα του συλλόγου.