Να ”ξορκίσει” το παρελθόν του και να κοιτάξει το παράδειγμα της Ζαλγκίρις

Διαφήμιση

Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, σχολιάζει μέσω του Trifilara.gr το μεγάλο πρόβλημα του Παναθηναϊκού που τον κρατά πίσω εδώ και χρόνια αλλά και τον επόμενο προπονητή που πρέπει να έχει όλες τις ελευθερίες να δημιουργήσει.

Διαφήμιση

Πάνε αρκετά χρόνια από τότε που ο Παναθηναϊκός βίωσε ευρωπαϊκή επιτυχία. Ήταν το 2012, όταν το «τριφύλλι» υπέταξε τη Μακάμπι  και προκρίθηκε στο Final Four της Κωνσταντινούπολης. Έκτοτε, οι «πράσινοι» αγνοούν την αίγλη του Final Four και μιας πετυχημένης ευρωπαϊκής πορείας. Υπήρξαν περιπτώσεις που του στέρησαν το Final Four. Υπήρξαν περιπτώσεις που ο Παναθηναϊκός μπορούσε να προκριθεί, αλλά δε το άξιζε. Δεν το άξιζε, όχι γιατί δεν είχε ένα αξιόμαχο σύνολο, αντιθέτως, αλλά δεν είχε την υπομονή να το κάνει.

Διαφήμιση

«Τα αγαθά κόποις κτώνται» λέει ο θυμόσοφος λαός και δεν έχει άδικο. Ο Παναθηναϊκός μετά την φυγή Ομπράντοβιτς, βιάστηκε και έκανε λάθη για να βρει τον επόμενο προπονητή που θα τον οδηγήσει στις… γρήγορες επιτυχίες. Πως θα γίνει αυτό, άραγε, όταν ο νέος προπονητής πρέπει να αποκτήσει 10 νέους παίκτες και να τους μεταλαμπαδεύσει την φιλοσοφία του Παναθηναϊκού; Δεν γίνεται ούτε με θαύμα.

Το «φάντασμα» του Ομπράντοβιτς

Διαφήμιση

Ο Παναθηναϊκός μετά την εποχή «Ομπράντοβιτς» κοίταγε συνέχεια πίσω. Αναπολούσε τον Σέρβο τεχνικό και αυτό του στοίχησε. Τόσο σε επίπεδο προπονητών, όσο και στο γενικότερο κλίμα που έβγαινε από το ΟΑΚΑ. Κάθε προπονητής που αναλάμβανε τον Παναθηναϊκό, είχε δίπλα του το φάντασμα του Ομπράντοβιτς. Κάθε του κίνηση, κάθε του επιλογή είχε το «πνεύμα» του Ζέλικο. «Ο Ομπράντοβιτς θα έκανε αυτό», «Ο Ζέλικο δεν θα το έκανε έτσι».

Οι διοικούντες έχουν όλο τον χρόνο να σκεφτούν και να αποφασίσουν. Ο προπονητής που θα κληθεί να αναλάβει τον Παναθηναϊκό δεν θα πρέπει να έχει ημερομηνία λήξης, όπως δεν είχε και ο Ομπράντοβιτς. Ο νέος προπονητής θα πρέπει να έχει τις ελευθερίες που είχε και ο Ζέλικο, ώστε να μπορεί να δημιουργήσει.

Το παράδειγμα της Ζαλγκίρις οδηγός

Αν, λοιπόν, μπορούμε να απαντήσουμε με μια φράση στο «τι φταίει και ο Παναθηναϊκός δεν έχει τις ευρωπαϊκές επιτυχίες του παρελθόντος;», η απάντηση είναι: «Δεν έχει ξορκίσει το φάντασμα του Ομπράντοβιτς». Φυσικά και το μπάτζετ παίζει ρόλο. Οι οικονομικές δυσκολίες που έχει η Ελλάδα, είναι ένα σημαντικό εμπόδιο για να χτίσει κανείς μια ομάδα που θα έχει ως στόχο το ευρωπαϊκό τρόπαιο. Ωστόσο, μην ξεχνάμε την Ζάλγκιρις του 2018 που απέκλεισε τον Ολυμπιακό με 1-3 και προκρίθηκε στο Final Four του Βελιγραδίου.

Η μισθοδοσία της τότε ομάδας της Ζάλγκιρις δεν ξεπερνούσε τα 3.500.000 ευρώ. Η Ζάλγκιρις πέρασε μια μεγάλη οικονομική αβεβαιότητα. Ο πρώην πρόεδρος των «πράσινων», Βλάντιμιρ Ρομάνοφ είδε την τράπεζα που διοικούσε (Ukio Bankas) να «καταρρέει». Έτσι, δημιουργήθηκαν χρέη και –μάλιστα- λίγο έλειψε η ομάδα να καταλήξει στον γκρεμό.

Ο Ρομάνοφ παραιτήθηκε από τον προεδρικό θώκο και την θέση του την πήρε ο Παούλιους Μοντιεγιούνας, ο οποίος έφτιαξε τα πάντα από την αρχή. Εκτός από τους χορηγούς και την οικονομική βοήθεια που πρόσφερε, ο πρόεδρος της Ζάλκγιρις επιστράτευσε ανθρώπους που «μάτωσαν» τη φανέλα για το καλό της ομάδας, όπως τον Γιασικεβίτσιους, τον Γιαφτόκας και τον Σογνκάιλα.

Μέσα σε μια διετία, ο Λιθουανός τεχνικός έφτιαξε μια ομάδα με εξαιρετικά χαμηλό μπάτζετ, βρίσκοντας παίκτες value for money, όπως τον Κέβιν Πάνγκος και τον Μπράντον Ντέιβις (αγωνίζονται αμφότεροι στη Μπαρτσελόνα), οι οποίοι ήταν οι ακρογωνιαίοι λίθοι της ΟΜΑΔΑΡΑΣ. Τότε, η Ζάλκγιρις είχε το δεύτερο χαμηλότερο μπάτζετ της διοργάνωσης μετά τον Ερυθρό Αστέρα.

Άρα, το θέμα του μπάτζετ δεν είναι ο παράγοντας που θα καθορίσει την επιτυχία του συλλόγου. Φυσικά και δεν συγκρίνουμε μεγέθη, καθώς ο άλλη είναι η πίεση στη Ζάλκγιρις και διαφορετική στον Παναθηναϊκό. Όμως, οι Λιθουανοί επένδυσαν σε ένα δικό τους παιδί, τον Σάρας και βγήκαν κερδισμένοι. Είχαν την υπομονή και την επιμονή να στηρίξουν τις επιλογές του Γιασικεβίτσιους, που φυσικά δεν ήταν όλες επιτυχημένες.

Ο ελληνικός κορμός που πρέπει να στηριχθεί ο Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός έχει μια εξαιρετική ελληνική βάση παικτών. Καλάθης, Παπαπέτρου, Παπαγιάννης, Μήτογλου, Παππάς (;) και ακολουθούν οι νεαροί Παπαδάκης και Καλαϊτζάκης. Τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν έντονες φήμες για τον επαναπατρισμό των Θανάση Αντετοκούνμπο και Ζακ Όγκαστ.

Πάνω τους θα πρέπει να «χτιστεί» ο νέος Παναθηναϊκός, καθώς είναι ένα σύνολο που ενδεχομένως να υπάρχει για άλλα 10 χρόνια. Ο κορμός υπάρχει, ο προπονητής θα έρθει και όλα θα είναι στο χέρι του Παναθηναϊκού.

Υπομονή, επιμονή και πίστη στο project που θα ορίσει η διοίκηση με τον προπονητή. Το «τριφύλλι» οφείλει να επιστρέψει στα final four, αλλά πρέπει να υπάρχει η απαραίτητη εμπιστοσύνη, η οποία να μην κλονιστεί στις πρώτες αποτυχίες που δεδομένα θα υπάρξουν.

 

 

 

 

Δεν είμαστε μια συνηθισμένη αθλητική ιστοσελίδα. Το trifilara.gr ήρθε για να καλύψει ένα τεράστιο κενό. Και θα το κάνει… Δεν θα διαβάσετε στο trifilara.gr νέα από όλες τις ομάδες. Για την ακρίβεια θα ενημερωθείτε γρήγορα και έγκυρα μονάχα για τον Παναθηναϊκό και όλα τα τμήματα του συλλόγου.