Mπόλονι: “Ίσως χρειαστεί να βγάλω κάποια δόντια”

Διαφήμιση

Η παρουσίαση του Λάζλο Μπόλονι δεν έβγαλε κάποια τεράστια είδηση, ωστόσο τόσο ο κόσμος όσο και οι δημοσιογράφοι πήραν κάποιες απαντήσεις για τα ζητήματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή το Τριφύλλι.

Διαφήμιση

Αναλυτικά ο Ρουμάνος τεχνικός δήλωσε:

Σε τι έχετε αλλάξει από τότε που αναλάβατε τον ΠΑΟΚ, πριν εννιά χρόνια; Πόσο διαφορετικός είστε;

Διαφήμιση

“Αυτό που άλλαξε στον ΠΑΟΚ είναι η έλευση του κυρίου Σαββίδη. Είχα την τύχη να δουλέψω σε έναν άλλο μεγάλο ελληνικό σύλλογο και συνεργάστηκα με ανθρώπους υψηλού επιπέδου, όπως οι κύριοι Ζαγοράκης, Βρύζας, Μάκης Γκαγκάτσης. Ήταν κύριοι και είχα εξαιρετικούς παίκτες τους Βιεϊρίνια, Ίβιτς, Γκαρσία και τον νεαρό Σταφυλίδη.

Κάναμε δύο εξαιρετικά επίπεδο. Σε διεθνές επίπεδο αναδείξαμε τον ΠΑΟΚ με εξαιρετικές εμφανίσεις. Η δεύτερη είναι ότι σώσαμε τον σύλλογο, παρότι δεν υπήρχε ο κύριος Σαββίδης. Φανταστείτε την αγωνία που είχαμε. Υποχρεώθηκαν να αποδεχτώ την πώληση σημαντικών παικτών του Κοντρέρας, του Βιεϊρίνια και του Αρίας. Πουλήσαμε τότε τους τρεις πιο σημαντικούς για να μην πεθάνει ο σύλλογος. Το ότι κρατήσαμε τον ΠΑΟΚ ζωντανό ήταν επιτυχία και ήρθε ένας νέος ιδιοκτήτης και τα πράγματα πήραν άλλο δρόμο.

Διαφήμιση

Άλλαξα και εγώ. Άσπρισαν τα μαλλιά μου. Έχω περισσότερες ρυτίδες. Όπου και αν πήγα μετά την Ελλάδα, προσπάθησα να προοδεύσω. Αλλά μερικά πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ. Ο καλύτερος φίλος κάθε προπονητή παραμένει το αποτέλεσμα. Υπάρχουν νέες γενιές παικτών αλλά και εγώ είμαι έξυπνος άνθρωπος. Προσαρμόζομαι. Η επικοινωνία δεν ήταν πάντα το δυνατό μου σημείο.

Ο τρόπος που βλέπω τους αγώνες, που συνομιλώ με τους παίκτες, αυτά δεν άλλαξαν. Όταν μπήκα στο γαλλικό ποδόσφαιρο ήταν δύσκολα χρόνια. Είναι απαιτητικό ποδόσφαιρο. Συνεχίζω με τον ίδιο τρόπο δουλειάς, με την ίδια αυτοπεποίθησης, ώστε να έχω επιτυχίες”.

Έχετε εικόνα για τους νεαρούς του Παναθηναϊκού; Γιατί είστε προπονητής με φήμη στην ανάδειξη νέων. Επίσης, τι σας έχει κάνει εντύπωση απ’ όσα είδατε στα φετινά παιχνίδια;

“Μίλησα με τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού για την ακαδημία. Δεν μπορώ να σας πω τα πάντα, αλλά ξέρω ότι υπάρχουν παίκτες οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν την πρώτη ομάδα. Ο στόχος είναι αυτούς τους παίκτες να τους αξιολογήσουμε και να τους βελτιώσουμε. Έχουμε το πλάνο για αυτό που περνάει μέσα από τεστ, προπονήσεις, φιλικούς και επίσημους. Όταν θα συνεργαστούμε με την ακαδημία, μην ξαφνιαστείτε εάν δείτε δεκαέξι μικρούς στην προπόνηση και παίξουν δέκα στο παιχνίδι.

Είχα τη χαρά να έχω πολλούς νέους παίκτες και στατιστικά παίκτες που όταν ήταν 17-18, είχαν δόντια, θέληση και πυγμή. Και μιλάμε για νέους 22-23. Εγώ διερωτώμαι; Σε εκείνη την ηλικία είσαι νέος ποδοσφαιρικά; Ξέρετε τον Σταφυλίδη. Ήταν 18-19 όταν έπαιξε με την Τότεναμ. Μην ξαφνιαστείτε εάν δείτε έναν πολύ νέο σε επίσημο ματς, δίπλα σε έναν έμπειρο επαγγελματία.

Δεν θέλω να μπω σε ανάλυση, αλλά με σόκαρε στην εικόνα της ομάδας η έλλειψη εμπιστοσύνης, αυτοπεποίθησης”.

Με τι θα είστε ευχαριστημένος στο τέλος της σεζόν; Ποιος είναι ο στόχος σας

“Συνήθως τη ντριμπλάρω αυτή την ερώτηση εδώ και πολλά χρόνια. Για μένα ικανοποίηση είναι όταν γυρνάω σπίτι και να κοιτάω τον καθρέφτη και να ξέρω ότι τα έδωσα όλα. Χτες το ξενοδοχείο ήμουν περήφανος γιατί τα έδωσα όλα. Αλλά δεν θα σας ντριμπλάρω.

Δύο πράγματα θα με κάνουν χαρούμενο. Ξέρω σήμερα ποιος είναι ο σκληρός πυρήνας με τη μεγαλύτερη αξία. Δίπλα από αυτό τον πυρήνα θα είναι σημαντικό αν με την έμπνευση και τη δουλειά, με τη δέσμευση, βρώ ακόμα τρεις παίκτες εγνωσμένης ποιότητας για την επόμενη σεζόν.

Αγωνιστικά, να πάρουμε μέρος στα πλέι οφ. Να βγούμε από αυτή την ενοχλητική κατάσταση. Ενοχλητική για όλους, και για τον κόσμο. Θα κάνουμε τα πάντα για να φέρουμε το Παναθηναϊκό εκεί που η ιστορία του Συλλόγου το απαιτεί. Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα. Αυτό είναι το πρώτο και να συνεχίσομε να πραγματοποιήσουμε το επόμενη σεζόν.

Ως διευκρίνιση, προτιμώ παίκτες που βρίσκονται εδώ. Τους ελέγχουμε καλύτερα και μας στοιχίζουν φτηνότερα. Για το που πάμε, θα πρέπει να περιμένουμε λίγο”.

Ερώτηση: Στην Αντβέρπ και στη Γκενκ παίξατε με ένα πιο συντηρητικό στυλ. Θα το διατηρήσετε ή θα το αλλάξετε στην Ελλάδα;

“Απάντησα πιο πριν σε κάτι παρόμοιο. Αναφέρατε τη λέξη συντηρητικό. Δεν την αντιλαμβάνομαι απόλυτα. Επιτρέψτε μου να σας διηγηθώ μία ιστορία όταν έδινα για προπονητικό δίπλωμα. Ήμουν ένας νέος προπονητής στην πόλη της Κλερφοντεν και πήγαινα για εξετάσεις. Τότε η μεγάλη επανάσταση ήταν ότι καταργούμε το λίμπερο και παίζουμε με τέσσερις στην ευθεία. Και όχι μαν-του-μαν αλλά με ζώνη. Και με παιχνίδι από τα άκρα. Νυχθημερόν ακούγαμε μόνο αυτό.

Τότε υπήρχε ακόμα το περίφημο Κύπελλο Κυπελλούχων και ο τελικός θα γινόταν στο Παρίσι. Όλοι οι μαθητές προπονητές πήγαμε στο Παρκ Ντε Πρενς και είδαμε τον αγώνα Πάρμα-Ίντερ. Η Πάρμα έπαιζε με ένα εξαιρετικό ποδόσφαιρο σύμφωνα με τα μαθήματα εκείνης της εποχής. Ένιωσα έκπληξη με  την Ίντερ να παίζει με το παλιό ποδόσφαιρο και η Ίντερ νίκησε 3-0 με αυτό το στυλ. Το παλιό στυλ κυριάρχησε επί του νέου.

Μία βδομάδα αργότερα η Οσέρ στέφθηκε πρωταθλήτρια Γαλλίας με τον Γκι Ρου, που τον έχετε ακούσει. Έπαιζε εκείνη η ομάδα με τον παλιό τρόπο, με λίμπερο, με μαν-του-μαν και αυτός ο τρόπος τους οδήγησε στον τίτλο. Με αυτή την ιστορία να μακρηγόρησα και εσείς να με ρωτήσετε που βρίσκεται η αλήθεια; Πείτε μου εσείς.

Στη χώρα μου όταν χύνετε νερό, λέμε ότι κάποιος θα κάνει παιδιά. Αλλά στην περίπτωση μου είναι λίγο αργά! (γέλια). Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι εγώ θα κοιτάξω να κάνω το καλύτερο το συντομότερο δυνατό για να γυρίσει ο Παναθηναϊκός στις νίκες”

Σας αγχώνει ότι δεν έχει συγκροτήσει εσείς το ρόστερ και ότι υπάρχει έντονο ισπανικό στοιχείο;

“Ξέρω ότι το δεν το έφτιαξα εγώ. Και σίγουρα υπήρχε πρόβλημα, γιατί εάν τα πράγματα πήγαιναν καλά, εάν ο Παναθηναϊκός είχε εννιά βαθμούς, δεν θα ήμουν εδώ. Υπάρχουν εφτά Ισπανοί και είναι ενδιαφέρον, γιατί θα χρειαστούμε λεξικό. Θα πάρω και καθηγητή για να μας κάνει ισπανικά. Είναι ενδιαφέρον ότι υπάρχουν περισσότεροι Ισπανοί από Έλληνες.

Αλλά εγώ είμαι Ευρωπαίος προπονητής. Δεν με νοιάζουν οι εθνικότητες. Εάν είναι Ισπανοί, Μεξικανοί ή Τούρκοι. Με νοιάζει ο παίκτης να αποδίδει καλά. Ας παίζει και ας σκοράρει με ένα πόδι; Να είναι αποτελεσματικός; Αυτό έχει σημασία. Καταγωγή, ηλικία, ύψος δεν έχουν σημασία”.

Ο Παναθηναϊκός είχε τρεις παίκτες εκτός πλάνων, τους Μολό, Μπεκ και Σέχου. Αυτοί οι τρεις θα επαναξιολογηθούν από εσάς; Η δεύτερη ερώτηση ξέρουμε ότι θα είναι ο Συλαϊδόπουλος. Μπορείτε να μας αποκαλύψετε εάν θα έχετε άλλο συνεργάτη από το εξωτερικό;

“Τους παίκτες που προαναφέρατε, είστε πολύ ευγενικός, γιατί η δική μου λίστα είναι πιο μεγάλη. Αποτελεί μία λίστα παικτών που δεν ήταν στα πλάνα της τεχνικής ηγεσίας. Ξέρω ότι έχω έναν μεγάλο πυρήνα παικτών και πρέπει να σκεφτούμε ότι για μία ποιοτική δουλειά, ώστε να έχεις τα ίδια ποσοστά απαιτήσεων με 30 παίκτες, είναι πολύ δύσκολο. Γιατί αυτό θα σημαίνει ότι κάνω τη δουλειά μου με ποσοστό επιτυχίας 75%.

Συνεχίζω να δουλεύω σκληρά για όλους, όχι μόνο για τους τρεις. Είχα τον Μολό στη Μονακό. Να σας πω ότι χτες το βράδυ στις 10 συζητήσαμε για λύση, σκεφτήκαμε τον τρόπο που θα δώσουμε χρόνο για να δούμε τους παίκτες σε αγώνα και όχι μόνο σε προπόνηση. Δεν καταδικάζω κανέναν από τους παίκτες και θα κάνω το παν για να τους γνωρίσω όλους.

Μετά μπαίνω στο άλλο πρόβλημα. Ένας παίκτης των 20 ετών που αποτελεί μέρος μιας νέας επιχείρησης, και αυτός θέλει να βγάλει την αξία του. Αν λοιπόν αποτελέσει την τρίτη-τέταρτη επιλογή για τον Παναθηναϊκό, δεν θα μπορέσει να αναδειχθεί. Ομοίως και για έναν παίκτη 30-31 ετών. Και εκείνος θέλει να παίξει. Εάν σε 2-3 δεν τα κατάφερε στον Παναθηναϊκό, πρέπει να πάρει άλλη απόφαση. Ξέρω ότι τα γραπτά σας είναι στα αποδυτήρια και σας διαβάζουν οι παίκτες. Δεν θέλω να γίνει παρεξήγηση. Δεν διώχνω και δεν απομακρύνω κανέναν. Δεν έχω το δικάιωμα να το κάνω.

Και εγώ αν δεν μπορώ να προπονήσω τη Μπαρτσελόνα, πρέπει να βάλω τον πήχη πιο χαμηλά. Να το παλέψω και ξανανέβω. Δεν διώχνω κανέναν, αλλά δίνω αυτή τη συμβουλή. Όποιος θέλει να με ακούσει, ας με ακούσει.

Για τη δεύτερη ερώτηση, χτες είχα μία ευχάριστη έκπληξη από τα μέλη του επιτελείου που συνάντησα. Εγώ θέλω να περιτρυγυρίζομαι από Έλληνες. Σεβόμαστε τους πάντες, αλλά θα προτιμούσα να προέρχονται από την οικογένεια του Παναθηναϊκού. Ενδεχομένως στο επόμενο 24ωρο να έρθει κάποιος από το εξωτερικό. Ακόμα παίρνουμε αποφάσεις οπότε ας περιμένουμε. Αλλά σημειώστε την κατευθυντήρια γραμμή μου: θέλω να περιστοιχίζομαι από νέους Έλληνες, που προέρχονται από τον Παναθηναϊκό”.

Ποια είναι η φιλοσοφία σας; Το πλάνο σας; Τι σκοπεύετε να αλλάξετε;

“Αν κατανοώ καλά με ρωτάτε για το σύστημα, τη στρατηγική μας, ώστε να σταθεροποιήσουμε την ομάδα. Αρχίζουμε δηλαδή για τον πόλεμο των συστημάτων 4-4-2, 4-3-3. Δεν μπορώ να σας πω σε ποιο σύστημα θα σταματήσουμε. Θα αρχίσω με 4-4-2 και 4-3-3. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν οι υποκατηγορίες. Πως θα παίξουμε με λεπτομέρεια στη διάταξη.

Κάθε σύστημα έχει τη δυσκολία του. Το σημαντικό είναι να επιστρέψουμε σε απλά πράγματα. Το σύστημα έχει μικρή σημασία. Ακόμα δεν είπαμε εάν θα παίξουμε με τρεις ή τέσσερις αμυντικούς. Υπάρχουν δυνατότητες και επιλογές που θα δούμε. Θα πάρω και τις πληροφορίες. Από όπου και αν πέρασα, η αρχή μου ήταν να τοποθετήσω στον αγωνιστικό χώρο τους πιο καλούς και έτοιμους παίκτες.

Με τη σκέψη να δω ποιος θα είναι ο καταλληλότερος, στην καταλληλότερη θέση. Βεβαίως, αυτή η εργασία απαιτεί και δεσμεύσεις και κατανόηση από την πλευρά των παικτών. Για αυτό υποχρεώνομαι να αμυνθώ λέγοντας ότι το σύστημα είναι σημαντικό, αλλά πιο σημαντικό είναι το καλό παιχνίδι. Δεν ξέρω αν σας ικανοποιώ απόλυτα με την απάντηση μου, όμως θεώρω ότι στα επόμενα 2-3 παιχνίδια, θα έχω πιο σαφή απάντηση.

Για το θέαμα που ικανοποιούμε τους οπαδούς, τους δημοσιογράφους και εμάς τους ίδιους, θα δώσω προτεραιότητα στους βαθμούς. Λατρέυω να νικάω αγώνες με μεγάλα σκορ, αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι το θέμα μου. Σέβομαι το 1-0 με πολύ ιδρώτα στον τελευταίο λεπτό. Το να υποσχεθώ τα πάντα δεν αποτελεί μέρος των συνηθειών μου“.

Θα μπορούσατε να συγκρκιμενοποιήσετε τι εννοείται;

“Διαπιστώνω ότι έχετε καλούς πληροφοριοδότες. Αλλά αυτό δεν με ενοχλεί. Ξέρετε ότι στο σύγχρονο που αλλάζει, ο ποδοσφαιριστής είναι μία επιχείρηση. Είναι ο ίδιος διευθυντής και εργαζόμενος. Και όπως γίνεται σε κάθε επιχείρηση, υπάρχουν συμφέροντα. Όμως το πιο σημαντικό είναι το συμφέρον του συλλόγου. Και στην επικοινωνία με τους παίκτες. Μέσω της προσπάθειας να κάνουμε τη διάγνωση, αυτή η προτεραιότητα θα είναι πρωταρχική. Αν κατανοηθεί σωστά το συναίσθημα, ο Παναθηναϊκός θα βρει γρήγορα και καλύτερα το δρόμο να βρίσκει βαθμούς”.

Ο κύριος Μπόλονι ως γιατρός που έχει σπουδάσει, βλέπει έναν ασθενή. Ποια είναι τα συμπτώματα κα ποια θεραπεία προτείνει;

Αν μείνουμε στον ιατρικό τομέα, πρέπει να δούμε από ποια ασθένεια πάσχει ο ασθενής. Έχω μπροστά μου μεγάλες μέρες, με πολύ χρόνο, έχω όρεξη και θέλω πολύ σύντομα να διαπιστώσω ποιες είναι οι ασθένειες. Ώστε να διαγνώσω την ασθένεια και να βρω τα καλύτερα χάπια. Ενδεχομένως να χρειαστεί να υπάρξουν… εξαγωγές δοντιών. O Παναθηναϊκός δεν χρειάζεται μεγάλες επεμβάσεις. Έχει μεγάλη, δυνατή, ισχυρή ομάδα και έξυπνη. Όταν μιλάω για την ιατρική ομάδα του Παναθηναϊκού, σκέφτομαι τη διεύθυνση, τους παίκτες, τους φιλάθλους και το προπονητικό επιτελείο. Σας ευχαριστώ για την ερώτηση σας.

Σας ευχαριστώ που ήσασταν εδώ. Θα είμαι πολύ χαρούμενος εάν μπορούμε να κάνουμε αστεία μετά τα παιχνίδια. Σας ευχαριστώ που ήσασταν ευγενικοί. Είχαμε προετοιμαστεί για πιο δύσκολες ερωτήσεις και αυτά τα αποφύγατε“.

 

 

Δεν είμαστε μια συνηθισμένη αθλητική ιστοσελίδα. Το trifilara.gr ήρθε για να καλύψει ένα τεράστιο κενό. Και θα το κάνει… Δεν θα διαβάσετε στο trifilara.gr νέα από όλες τις ομάδες. Για την ακρίβεια θα ενημερωθείτε γρήγορα και έγκυρα μονάχα για τον Παναθηναϊκό και όλα τα τμήματα του συλλόγου.