Μαλλιαρού στο “Τ”:”Τιμή μας που κατεβαίνουμε με τον Παναθηναϊκό σε μια διοργάνωση”

Διαφήμιση

Η Ηρώ Μαλλιαρού προπονήτρια του τμήματος πινγκ πονκγ ΑμεΑ μίλησε στο Triflara.gr και την Αγγελική Καλκάνη. Αναφέρθηκε στο πρωτάθλημα που συμμετέχουν πρώτη φορά ως ομάδα, στους στόχους τους και τέλος τόνισε πως αισθάνεται περήφανη που είναι μέρος του Παναθηναϊκού άλλα και της ομάδας του τμήματος ΑμεΑ.  Σταθήκαμε στο άθλημα του πινγκ πονγκ αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες γενικότερα στην κοινωνία μας.

Διαφήμιση

Οι σκέψεις σου ποίες είναι που το τμήμα κατεβαίνει πρώτη φορά στο πρωτάθλημα;

“Καταρχάς είμαι χαρούμενη, πρόκειται για ένα νέο εγχείρημα. Ήμουν τέσσερα Χρόνια προπονήτρια στον Ερασιτέχνη, στον Α.Ο, ζήσαμε και εκεί πολύ δυνατές στιγμές αλλά τώρα μιλάμε για ένα εντελώς διαφορετικό κεφάλαιο. Είμαι πολύ περήφανη που είμαι μέρος αυτής της προσπάθειας. Τα παιδιά έχουν όλα ήδη αθλητική νοοτροπία και είμαστε προσηλωμένοι στο πανελλήνιο πρωτάθλημα που γίνεται σε δύο εβδομάδες. Κατεβαίνουμε για να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας, σίγουρα πάμε για την εμπειρία σε πρώτη φάση καθώς δεν υπάρχει αγωνιστική εμπειρία για τους περισσότερους από εμάς σε αυτό το κομμάτι. Υπάρχει όμως όρεξη, φιλοδοξίες, κυνηγάμε πάντα το καλύτερο και είναι μια προσπάθεια η οποία θα συνεχιστεί σίγουρα με αξιώσεις στο μέλλον”.

Διαφήμιση

Οι στόχοι και τα πλάνα της ομάδας;

“Λόγω των συνθηκών φέτος στο πρωτάθλημα δεν έχουμε πλήρη εικόνα για τους αντιπάλους, ξέρουμε όμως ότι υπάρχουν άξιοι αθλητές σε όλες τις κατηγορίες που θα αγωνιστούν τα παιδιά. Η κατάταξη/αξιολόγηση των νέων αθλητών, ανάλογα με την αναπηρία τους, θα γίνει την Τρίτη και τότε θα έχουμε πλήρη εικόνα ανά κατηγορία. Κυνηγάμε καλές θέσεις, θέτουμε πάντα υψηλούς στόχους και φυσικά αν έρθει και κάποιο μετάλλιο θα το χαρούμε πάρα πολύ. Κατεβαίνουμε να αγωνιστούμε δεμένοι σαν ομάδα, εκπροσωπούμε τον Παναθηναϊκό, είναι τιμή μας και σίγουρα ο αριθμός συμμετοχών που θα έχουμε στην πρώτη μας εμφάνιση σε πανελλήνιο πρωτάθλημα, είναι κάτι που σίγουρα προκαλεί αίσθηση. Έχουν μπει οι βάσεις και έχει ήδη γίνει μια πολύ καλή αρχή”.

Διαφήμιση

Τι θα πεις στην ομάδα σου πριν το αγώνα;

“Να το απολαύσουμε σε πρώτη φάση, γιατί είναι εμπειρίες ζωής αυτές οι διοργανώσεις. Παρόλο που τα περισσότερα παιδιά είναι αθλητές και σε άλλα τμήματα του Παναθηναϊκού ΑμεΑ, όποτε διαθέτουν αγωνιστική εμπειρία, κάθε άθλημα αποτελεί κάτι ξεχωριστό. Κάθε φορά όμως το γεγονός ότι κατεβαίνουμε με τον Παναθηναϊκό σε μια διοργάνωση είναι τιμή μας, και δεν το ξεχνάμε ποτέ αυτό. Όλοι μας είτε σαν προπονητές είτε σαν αθλητές να δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό εκπροσωπώντας το σύλλογο μας. Από εκεί και πέρα πάμε πραγματικά για να το απολαύσουμε πάντα όμως με σοβαρότητα για να κυνηγήσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.”

Πως αντιλαμβάνεσαι την άνοδο του πινγκ πονγκ σαν άθλημα;

“Είναι ένας χώρος τον οποίο είμαι από παιδάκι και σαν αθλήτρια και σαν προπονήτρια, με ένα κενό μερικών χρονών, πάντα όμως παρακολουθώ την εξέλιξη του. Είναι ένα άθλημα που δυστυχώς δεν θα γίνει ποτέ τηλεοπτικό και δημοφιλές, το επίπεδο όμως στην Ελλάδα είναι αρκετά υψηλό, με διακρίσεις σε πανευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα και καταξιωμένους αθλητές. Πρόκειται όμως και για ένα άθλημα το οποίο προσαρμόζεται σε κάθε ηλικία και φυσική κατάσταση, μπορεί να παιχτεί ερασιτεχνικά και επαγγελματικά, και αυτό είναι ένα στοιχείο που του δίνει τόσο μαζικό χαρακτήρα. Βλέπουμε και στα ΑμεΑ γίνεται μια προσπάθεια τα τελευταία χρόνια πιο έντονη. Αυτό προσπαθούμε και εμείς, να φέρουμε περισσότερο κόσμο στο χώρο του αθλητισμού και φυσικά στο συγκεκριμένο άθλημα”.

Πως νιώθεις που είσαι μέρος του τμήματος ΑμεΑ;

“Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη πραγματικά, και φυσικά περήφανη. Είμαστε μέρος της Παναθηναϊκής οικογένειας και έχουμε τη στήριξη του συλλόγου. Τα χρόνια που συνεργάστηκα με τον ερασιτέχνη, έχω νιώσει οικογένεια μου τον Παναθηναϊκό, έχουμε την στήριξη του τμήματος επιτραπέζιας αντισφαίρισης του Α.Ο και ευχαριστούμε πάρα πολύ που αμέσως ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες μας. Ήμουν σίγουρη ότι θα το έκαναν έτσι και αλλιώς γιατί έχουνε δείξει κοινωνικό πρόσωπο και έργο όλα αυτά τα χρόνια. Για εμένα προσωπικά αποτελεί πρόκληση η συγκεκριμένη θέση, καθώς λόγω επαγγέλματος (καθηγήτρια φυσική αγωγής) μπορώ να συνδυάσω κ να εφαρμόσω στην πράξη επιστημονικές γνώσεις και προπονητική εμπειρία παράλληλα. Θα ήθελα να το εξελίξω και να δώσω όσο περισσότερα μπορώ στην ομάδα σε αυτό τον τομέα”.

Υπάρχουν διαφορές  στο να προπονείς ένα τμήμα ΑμεΑ;

“Διαφορές υπάρχουν φυσικά, περιορίζονται όμως μόνο στο τεχνικό κομμάτι. Δηλαδή το πώς πρέπει να προσαρμοστεί σε κάθε αναπηρία το άθλημα, τις ιδιαιτερότητες ανά κατηγορία. Η εμπειρία μου μέχρι στιγμής με πινγκ πονγκ και ΑμεΑ ήταν ερασιτεχνική. Ελπίζω όμως ότι με τις γνώσεις και την εμπειρία μου,το αποτέλεσμα θα δικαιώσει όλη αυτή την προσπάθεια. Είναι καθαρά τεχνικές οι διαφοροποιήσεις γιατί από εκεί και πέρα λειτουργούμε όπως κάθε ομάδα, υπάρχει αγωνιστικό πνεύμα, ανταγωνισμός, μαχητική ψυχή. Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση, τα παιδιά είναι αθλητές, είναι αυτόνομοι. Το κλίμα είναι πάρα πολύ καλό, δεν έχω συναντήσει καμία δυσκολία ως προς τη λειτουργία και την οργάνωση του τμήματος. Οι άνθρωποι πίσω από αυτή την προσπάθεια είναι κοντά μας σε κάθε μας βήμα και τους ευχαριστούμε για αυτό”.

Παρόλο που ο Παναθηναϊκός έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα για το τμήμα ΑμεΑ πιστεύεις έχει αλλάξει η εικόνα γενικότερα και στην χώρα ως προ της αντιμετώπιση τους;

“Οι άνθρωποι με αναπηρία στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στην καθημερινότητα τους, δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν και να λειτουργήσουν αυτόνομα λόγω μια γενικότερης έλλειψης παιδείας αλλά και κρατικής μέριμνας. Καταστάσεις τις οποίες όλοι γνωρίζουμε, αλλά εθελοτυφλούμε καθώς καλώς ή κακώς δε μας αφορούν άμεσα. Προσωπικά, ως πιο άμεσα εμπλεκόμενη πλέον, βλέπω κυρίως την δυσκολία τους στις μετακινήσεις. Όταν μπαίνω στην αίθουσα βλέπω μια ομάδα αθλητών. Δυστυχώς όμως οι αθλητές μου συναντούν πάρα πολλές δυσκολίες μέχρι να περάσουν την πόρτα για να μπουν στο προπονητικό. Το πού θα παρκάρουν, πού και πώς θα ξεφορτώσουν τα αμαξίδια, είναι πάντα χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία. Θέλει πέρα από σωματική δύναμη, τεράστια ψυχικά αποθέματα για να αντιμετωπίσεις αυτή την καθημερινότητα. Ας αναλογιστούμε απλά τη δυσφορία μας όταν κάποιος έχει πχ διπλοπαρκάρει κ μας εμποδίζει για 5′. Για τους αθλητές μας, αυτός ο αποκλεισμός, σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί μια μόνιμη κατάσταση. Είναι πράγματα αυτονόητα στα οποία δυστυχώς είμαστε πολύ πίσω”.

Πως αποφάσισες να ασχοληθείς επαγγελματικά με το πινγκ πονγκ;

“To ξεκίνησα τελείως τυχαία σε ηλικία 8 ετών, στην Θεσσαλονίκη από όπου και κατάγομαι . Έψαχνα διάφορα αθλήματα σαν παιδί, ήταν η περίοδος που πέρασα από μπαλέτο, κολύμβηση κλπ.. Με κέρδισε το πινγκ πονγκ, τα πήγαινα καλά, εξελίχθηκα γρήγορα για την ηλικία μου. Είχαμε και έναν προπονητή που καθόρισε την πορεία μου, τον κ.Konov, στο κλιμάκιο της προεθνικης Β.Ελλαδος. Το πινγκ πονγκ μου πρόσφερε διοργανώσεις, ταξίδια, εμπειρίες και διακρίσεις, Πανελλήνιες νίκες και φυσικά ένα κίνητρο για τα ΤΕΦΑΑ μετά. Μεγάλωσα μέσα σε αυτό το άθλημα, με έχει καθορίσει. Εξακολουθεί και παραμένει περιορισμενος ο κύκλος στην Ελλάδα, γνωριζόμαστε όλοι όσοι ασχολούμαστε επαγγελματικά με αυτό. Οπότε αν το κυνηγήσεις, αν είσαι άξιος, θα προχωρήσεις. Αν το αφήσεις θα σε αφήσει . Όπως και εγώ το είχα αφήσει κάποια χρόνια διότι δούλευα σε σχολείο, όποτε υπήρξε μια παύση. Επανήλθα το 2015 στον Παναθηναϊκό. Είχαμε τέσσερα πάρα πολύ καλά χρόνια, ανεβήκαμε με τη γυναικεία ομάδα από το τοπικό στην Α2. Φέτος επιτέλους είναι στην Α1 εκεί που ανήκει. Είμαι πολύ χαρούμενη γι΄αυτό, και που προσωπικά αποτέλεσα κομμάτι αυτής της προσπάθειας. Εύχομαι ολόψυχα στην αντρική και τη γυναίκεια ομάδα να κατακτήσουν φέτος το πρωτάθλημα στην Α1!! Προσωπικά στην προσπάθεια που ξεκινάμε με το τμήμα ΑμεΑ θέλω να δώσω όσα περισσότερα μπορώ σε γνωστικό και τεχνικό επίπεδο και να πάμε όσο πιο ψηλά μπορούμε”.

Τι σε έκανε να παραμείνεις στο  πινγκ πονγκ;

“Είναι μοναχικό και ιδιαίτερο άθλημα. Από τα χρόνια μου σαν αθλήτρια αυτό που έχω να θυμάμαι είναι οι φιλίες, οι σχέσεις και οι συνεργασίες με τις ομάδες στις οποίες ανήκα. Το ανθρώπινο κομμάτι. Για να παραμείνεις για χρόνια σε κάποιο χώρο, πάντα σε κρατάνε Ή σε απομακρύνουν οι άνθρωποι. Εγώ στάθηκα τυχερή, συνεργάστηκα κ εξακολουθώ να συνεργάζομαι με άξιους ανθρώπους. Τώρα το άθλημα καθεαυτό, σε συναρπάζει για διάφορους λόγους. Για έμενα είναι περισσότερο το κομμάτι της τακτικής. Δηλαδή είναι παιχνίδι μυαλού. Ναι μεν νούμερο ένα είναι η σωστή τεχνική, με ατελείωτες ώρες προπόνησης, επανάληψης, προσοχής στη λεπτομέρεια κ πολλές ώρες δουλειάς, αλλά στην τακτική φαίνεται η διαφορά. Μεγαλώνοντας χρησιμοποιείς περισσότερο την εμπειρία, την προσαρμογή κατά περίσταση και την τακτική στο παιχνίδι, διαβάζεις καλύτερα τους αντιπάλους, κάτι το οποίο βοηθάει και στο προπονητικό κομμάτι. Είναι ξεκάθαρα εγκεφαλικό και ταχυδυναμικό άθλημα”.

Τέλος ευχαρίστησε το Trifilara.gr οπού είναι ο χορηγός του τμήματος ΑμεΑ πινγκ πονγκ:

«Καταρχήν έχει μπει θεμέλιος λίθος για να ξεκινήσει σωστά αυτό το τμήμα. Η επιτραπέζια αντισφαίριση του Α.Ο στάθηκε από την αρχή διπλά μας με την άμεση παροχή υλικοτεχνικής υποδομής, και ουσιαστικά αυτή την στιγμή το Trifilara μας έχει δώσει τη δυνατότητα να έχουμε επαρκές και ποιοτικό υλικό σε ρακέτες, μπαλάκια, εμφανίσεις. Είναι πολύ συγκινητικό γιατί πρόκειται για ένα μικρό τμήμα, ενός όχι ιδιαίτερα δημοφιλούς αθλήματος κ σε κατηγορία ΑμεΑ. Αλλά για εμάς είναι τρομερά σημαντικό. Είμαστε μια μικρή ομάδα ανθρώπων που ασχολούμαστε με αυτό, κ είμαι περήφανη για τον καθένα ξεχωριστά. Ξαφνικά από το μηδέν έχουμε πολύ γερές βάσεις για να ξεκινήσουμε. Για εμάς ήταν μια τεραστία βοήθεια, μια ανάσα πολύ σημαντική. Ελπίζουμε και θέλουμε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών. Το “ευχαριστώ” είναι λίγο»..

Δεν είμαστε μια συνηθισμένη αθλητική ιστοσελίδα. Το trifilara.gr ήρθε για να καλύψει ένα τεράστιο κενό. Και θα το κάνει… Δεν θα διαβάσετε στο trifilara.gr νέα από όλες τις ομάδες. Για την ακρίβεια θα ενημερωθείτε γρήγορα και έγκυρα μονάχα για τον Παναθηναϊκό και όλα τα τμήματα του συλλόγου.