Η απόφαση για τα γήπεδα δημιουργεί αδικίες και ανισότητες που πρέπει να λυθούν

Διαφήμιση

 

Διαφήμιση

Επίσημη μορφή πήρε η εισήγηση των λοιμοξιολόγων για την περιορισμένη χωρητικότητα των γηπέδων ενόψει της νέας σεζόν, με την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας να ανακοινώνει το ανώτατο όριο πληρότητας στο 80%, δημιουργώντας ωστόσο άνιση κατανομή στις ομάδες, σε ένα μέτρο που πιθανότητα θα πρέπει να συζητηθεί και πάλι.

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΠΟΥΚΟΥΡΑ

Διαφήμιση

Η επίσημη απόφαση κάνει λόγο για πληρότητα 80% στο εκάστοτε γήπεδο, βάζοντας όριο όμως τις 25.000 στο ανοικτά γήπεδα και τις 8.000 στα κλειστά, με την απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχει ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων. Ωστόσο η απόφαση δημιουργεί άνιση κατανομή, αφού μπορεί τα περισσότερα γήπεδα να μην έχουν μεγάλη χωρητικότητα, όμως όσα έχουν θα εμφανίζονται αχανή και θα δημιουργούν ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, η χωρητικότητα του ΟΑΚΑ είναι 17.600 θέσεις. Με το 80% της πληρότητας, το κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων θα μπορούσε να φιλοξενήσει περίπου 14.600 άτομα, με την απόφαση όμως για τον μέγιστο αριθμό των 8.000 θεατών να δημιουργεί ένα επιπλέον κενό περίπου 6.500 θέσεων.

Διαφήμιση

Παναθηναϊκός και ΑΕΚ θα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να αγωνιστούν σχεδόν με το μισό γήπεδο να είναι άδειο, την ίδια στιγμή που στο εξωτερικό τα γήπεδα ήδη έχουν ξεκινήσει να γεμίζουν, με εμβολιασμένους ή μη. Οι δύο ΚΑΕ είναι οι πιο αδικημένες από την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας, σε ένα μέτρο που δεν έχει λογική.

Στο ΟΑΚΑ των 17.600 θέσεων θα φιλοξενηθούν 8.000 φίλαθλοι, με τα υπόλοιπα 9.600 καθίσματα να παραμένουν άδεια. Στην αντίστοιχη περίπτωση ωστόσο, σε ένα γήπεδο 1.000 θέσεων, θα παραμείνουν μόλις 200 καθίσματα άδεια, αφού το 80% της πληρότητας θα επιτρέπει να γεμίσει σχεδόν το γήπεδο, με την παρουσία 800 φιλάθλων στις εξέδρες. Από τη μία 9.600 θέσεις κενές και από την άλλη 200; Σαν κάτι να μην πηγαίνει καλά…

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στο ποδοσφαιρικό ΟΑΚΑ, με την ΑΕΚ να αναγκάζεται βάσει της απόφασης να επιτρέψει την είσοδο μόλις σε 25.000 κόσμο, από τη χωρητικότητα των σχεδόν 70.000 θέσεων (69.618 για την ακρίβεια). Στο γήπεδο θα υπάρχουν περίπου 45.000 (!) κενές θέσεις, και μάλιστα σε ανοικτό, την ίδια στιγμή που στα περισσότερα γήπεδα της Super League τα κενά καθίσματα δεν θα ξεπερνούν τα 2.000. Σαν κάτι να μην πηγαίνει καλά μέρος 2ο…

Είναι σαφές πως το πλάνο έχει “κενά” και δημιουργεί ανισορροπίες. Δεν είναι μόνο τα διαφυγόντα κέρδη των ομάδων σε καιρούς που όλοι καταλαβαίνουν ότι είναι δύσκολοι, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο οι αρμόδιοι αντιμετωπίζουν τον εκάστοτε φίλαθλο. Κανείς δεν είπε φυσικά ότι επιστρέψαμε στην κανονικότητα, ειδικά με όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες, και ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί από τον Σεπτέμβριο, όμως η απόφαση θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Αλλιώς δεν θα έχει λογική.

Δεν μπορεί να προστατεύεσαι το ίδιο στα 200 κενά καθίσματα όπως στα 45.000 ή στα 9.600. Δεν χρειάζεται να είσαι επιστήμονας για να το καταλάβεις, απλά να ζεις στην καθημερινότητα. Οι υπεύθυνοι έχουν ακόμα τον χρόνο να διορθώσουν το λάθος που έχει γίνει, με την ευχή να είναι η τελευταία φορά που δημιουργείται αυτή η κουβέντα και να επιστρέψουμε και πάλι στις εποχές που το μόνο μέλημα όλων ήταν το αν θα κερδίσει ή θα χάσει η ομάδα του.

 

Δεν είμαστε μια συνηθισμένη αθλητική ιστοσελίδα. Το trifilara.gr ήρθε για να καλύψει ένα τεράστιο κενό. Και θα το κάνει… Δεν θα διαβάσετε στο trifilara.gr νέα από όλες τις ομάδες. Για την ακρίβεια θα ενημερωθείτε γρήγορα και έγκυρα μονάχα για τον Παναθηναϊκό και όλα τα τμήματα του συλλόγου.