H ημέρα που έφυγε ο “καλπάζων συνταγματάρχης” και το στάδιο Γουέμπλεϊ

Διαφήμιση

 

Διαφήμιση

Το ημερολόγιο έγραφε 17 Νοεμβρίου 2006, ο Φέρεντς Πούσκας αφήνει την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Βουδαπέστης από πνευμονία. Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και ο Παναθηναϊκός θρηνούν έναν θρύλο τους, τον άνθρωπο που στιγμάτισε μία ολόκληρη ποδοσφαιρική εποχή, έναν από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, αλλά και έναν σπουδαίο προπονητή που θα οδηγούσε τον Παναθηναϊκό μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης.

Ο Πούσκας γεννήθηκε το 1927 στη Βουδαπέστη, Γερμανικής καταγωγής με το επώνυμο του στα Γερμανικά “Πούρκτσελντ”, αλλάζοντας το επίθετο του σε Πόυσκας λόγω του εθνικισμού στην Ουγγαρία. Η πρώτη του ενασχόληση με το ποδόσφαιρο έρχεται το 1938 όπου θα αγωνιστεί στα “τσικό” της Μπούνταπεστ Χόνβεντ.

Διαφήμιση

Με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την επικράτηση του σοσιαλισμού στην Ουγγαρία, η Χόνβεντ περνάει διοικητικά στα χέρια του Ουγγρικού Στρατού. Ο νεαρός Πούσκας θα πάρει τον βαθμό του Συνταγματάρχη και θα αγωνιστεί στην Χόνβεντ μέχρι το 1956 κατακτώντας 5 πρωταθλήματα.

Το 1953 θα πατήσει για πρώτη φορά το χορτάρι του Γουέμπλεϊ για το παιχνίδι της Ουγγαρίας με την Αγγλία. Οι “Μαγικοί Μαγυάροι” θα σκορπίσουν τους Άγγλους με 6-3 και δύο γκολ του Πούσκας και θα γίνουν η πρώτη μη βρετανική ομάδα που κερδίζει την Αγγλία στο Γουέμπλεϊ. Ήταν ο αγώνας που θα συστήνει τον “Πάντσο” στο ευρύ ποδοσφαιρικό κοινό.

Διαφήμιση

Το 1954 θα οδηγήσει την Ουγγαρία στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ελβετίας όπου θα χάσει το τρόπαιο από τους Γερμανούς και με τις αναταραχές του 1956 στη Βουδαπέστη, ο Πούσκας θα φύγει από την Ουγγαρία για την Ισπανία και την Ρεάλ Μαδρίτης.

Στους “Μερένγχες” ο Πούσκας θα γίνει θρύλος και μαζί με τον Αλμπέρτο Ντι Στέφανο θα συνθέσουν ένα από τα μεγαλύτερα επιθετικά δίδυμα στην ιστορία του ποδοσφαίρου, με τον Ούγγρο να κατακτά στη “Βασίλισσα” 3 Πρωταθλήματα Ευρώπης και 5 πρωταθλήματα Ισπανίας, αποτελώντας μέχρι και σήμερα έναν από τους κορυφαίους σκόρερ της Ρεάλ με 156 γκολ.

Η καριέρα του Πούσκας ως παίκτης θα τελειώσει το 1966 αγωνιζόμενος συνολικά σε 544 επίσημα παιχνίδια και σημειώνοντας 548 γκολ και πλέον ο Ούγγρος θα ασχοληθεί με την προπονητική ξεκινώντας από συλλόγους της Ισπανίας.

Το 1970 θα έρθει στην Ελλάδα για να αναλάβει τον Παναθηναϊκό, ο οποίος διανύει χρυσές εποχές και έχει μία εξαιρετική φουρνιά που προέρχεται από την περίφημη ανανέωση του Μπόμπεκ, με τους Δομάζο, Αντωνιάδη, Καμάρας, Σούρπης και Ελευθεράκης να αποτελούν είναι ένα μικρό δείγμα. Με του “πράσινους” θα κατακτήσει το πρωτάθλημα του 1970 και θα συμμετάσχει στο Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Με το motto “Έντεκα εμείς, έντεκα και αυτοί” θα αποκλείσει κατά σειρά Ζενές Ες, Σλόβαν Μπρατισλάβας, Έβερτον και Ερυθρό Αστέρα  και θα προκριθεί στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης, οπού αντίπαλος θα είναι ο Άγιαξ του Ρίνους Μίχελς και των Κρόιφ και Νέεσκενς,

Η μοίρα θα τα φέρει έτσι και ο “Καλπάζοντας Συνταγματάρχης” θα επιστρέψει στο Στάδιο Γουέμπλεϊ 19 χρόνια μετά το παιχνίδι με τους Άγγλους. Το αποτέλεσμα δεν θα είναι καλό για τον Παναθηναϊκό όπου θα ηττηθεί με 2-0 από τους Ολλανδούς, αλλά ο Πούσκας θα μείνει στην ιστορία ως ο πρώτος και μέχρι σήμερα ο τελευταίος που θα οδηγήσει Ελληνική ομάδα σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Το 2000 θα διαγνωστεί με Αλτσχάιμερ και μία μέρα σαν αύτη θα φύγει από τη ζωή στην πόλη όπου γεννήθηκε, την Βουδαπέστη.  Θα ταφεί στην Βασιλική του Αγίου Στεφάνου στη Βουδαπέστη, τιμή που δίνεται σε πολιτικούς ηγέτες και αγίους.

Το βραβείο “Πούσκας” δίνεται κάθε χρόνο από την FIFA στο ποδοσφαιριστή που πετυχαίνει το θεαματικότερο γκολ της σεζόν.

Το 2011 εισήχθη στο “FIFA Hall of fame” και μάλιστα πρώτος.

Ο αστεροειδής (82656) Puskás, που ανακαλύφθηκε το 2011 φέρει τιμητικά το όνομα του.

Δεν είμαστε μια συνηθισμένη αθλητική ιστοσελίδα. Το trifilara.gr ήρθε για να καλύψει ένα τεράστιο κενό. Και θα το κάνει… Δεν θα διαβάσετε στο trifilara.gr νέα από όλες τις ομάδες. Για την ακρίβεια θα ενημερωθείτε γρήγορα και έγκυρα μονάχα για τον Παναθηναϊκό και όλα τα τμήματα του συλλόγου.