Γιατί η Μπάγερν αρνήθηκε να συμμετάσχει στη European Super League

Διαφήμιση

Την ώρα που δώδεκα ισχυροί του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου αποφάσισαν να κάνουν αντάρτικο για το… καλό του αθλήματος, η Μπάγερν (όπως και η Ντόρτμουντ) προτίμησε να απέχει ακολουθώντας έναν διαφορετικό δρόμο. Και είχε τους λόγους της…

Διαφήμιση

Ήταν έξι Άγγλοι, τρεις Ιταλοί και τρεις Ισπανοί… Και συμμετείχαν στο πιο σύντομο… ανέκδοτο στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Οι Γερμανοί απείχαν όχι μόνο για να μην καταλήξουν περίγελος όλων.

Όταν το βράδυ της περασμένης Κυριακής έγινε γνωστή η ιδρυτική διακήρυξη της European Super League, πολλοί ήταν αυτοί που εκτίμησαν πως το εγχείρημα ήταν αδύνατο να πετύχει λόγω της απουσίας της Μπάγερν. Για μερικές ώρες μετά υπήρξαν πολλές φήμες και αρκετά δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι οι Βαυαροί θα ήταν μια από τις τρεις ομάδες που θα συμπλήρωναν την αρχική 15άδα. Και πως απλά περίμεναν να «καθίσει» η σκόνη των αντιδράσεων για να επιβεβαιώσουν τη συμμετοχή τους. Αυτό δεν συνέβη…

Διαφήμιση

Η Μπάγερν διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο κάθε σενάριο που την ήθελε να παίρνει μέρος στη νέα Λίγκα.

«Τα μέλη και οι φίλαθλοι μας απέρριψαν τη νέα Super League. Είναι η ευχή μας, ως Μπάγερν Μονάχου και στόχος μας οι ευρωπαϊκές ομάδες να ζήσουν αυτό το θαυμάσιο και συγκινητικό Τσάμπιονς Λιγκ και να το αναπτύξουμε μαζί με την UEFA. Η Μπάγερν λέει όχι στη Super League» ήταν τα λόγια του προέδρου, Χέρμπερτ Χάινερ.

Διαφήμιση

«Εκ μέρους του συμβουλίου μπορώ να σας αναφέρω ότι η Μπάγερν δε θα συμμετέχει στη νέα Super League. Η Μπάγερν είναι αλληλέγγυα στη Μπούντεσλιγκα. Ήταν και πάντα είναι μεγάλη ευχαρίστηση για εμάς, να παίζουμε ως αντιπρόσωποι του γερμανικού ποδοσφαίρου στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Ακόμα θυμόμαστε στοργικά τη νίκη μας στο Τσάμπιονς Λιγκ του 2020 στη Λισαβόνα, τέτοια ευχάριστη στιγμή για εμάς δεν πρόκειται να ξεχαστεί ποτέ. Για την Μπάγερν, το Τσάμπιονς Λιγκ είναι η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση στον κόσμο» είπε ο Καρλ Χάιντς Ρούμενιγκε, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου.

Ο Ρούμενιγκε σχολίασε, επίσης, και ένα από το επιχείρημα των δώδεκα ομάδων, που ισχυρίστηκαν, μεταξύ άλλων, πως στόχος τους είναι η σωτηρία του ποδοσφαίρου.

«Δεν πιστεύω πως η European Super League θα λύσει τα οικονομικά προβλήματα που προκάλεσε στους ευρωπαϊκούς συλλόγους η κρίση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Αντίθετα, θα έπρεπε όλοι οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι να δράσουν με αλληλεγγύη, ώστε να βρούμε λύσεις για να μειωθούν τα κόστη, ειδικά τα ποσά που ξοδεύονται για τις μεταγραφές και τα χρήματα που δίνονται στους μάνατζερ, ώστε να υπάρξει εξορθολογισμός» είπε.

Η Μπάγερν, εξάλλου, μπορεί να είναι μία εκ των ισχυρών της «Γηραιάς Ηπείρου», αλλά τα τελευταία χρόνια είναι ξεκάθαρη η στάση της σε ό,τι αφορά τις μεταγραφές. Δεν είναι δυνατόν να ξοδεύονται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Οι Βαυαροί σταθερά δεν το κάνουν.

Εκτός από τα οικονομικά ζητήματα, βέβαια, η άρνηση της Μπάγερν, όπως και της Ντόρτμουντ, να πάρουν μέρος στο «πραξικόπημα» στηρίχθηκε και σε άλλους λόγους. Και ένας εξ αυτών, ίσως ο πιο σημαντικός τελικά, είναι η δύναμη των οπαδών. Είναι ο περίφημος κανονισμός του 50+1 που υπάρχει στο γερμανικό ποδόσφαιρο και τον οποίο δεν θα ήταν δυνατόν να παρακάμψουν οι διοικήσεις ακόμα και αν ήθελαν (που, μάλλον, δεν ήθελαν).

Ο κανόνας 50+1 είναι ίσως ο βασικότερος πυλώνας του γερμανικού ποδοσφαίρου, καθώς επιτρέπει στους φιλάθλους – μέλη των συλλόγων να ορίζουν ουσιαστικά το μέλλον της αγαπημένης ομάδας τους διατηρώντας υπό τον έλεγχό τους την πλειοψηφία των μετοχών, παρουσιάζει ρωγμές. Εισήχθη στο γερμανικό ποδόσφαιρο το 1999 και αποτελεί άρθρο του καταστατικού τόσο της γερμανικής ομοσπονδίας (άρθρο 16) όσο και της λίγκας (άρθρο 8). Πρόκειται για τον κανονισμό που δεν επιτρέπει οι γερμανικοί σύλλογοι να καταλήξουν σε χέρια επενδυτών που θα τους ελέγχουν απόλυτα, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στην Πρέμιερ Λιγκ με τους Αμερικανούς.

Αν και κατά καιρούς υπήρξαν προσπάθειες, η πιο πρόσφατη (αποτυχημένη) το 2018, για αλλαγή του κανόνα, αυτός ισχύει ως σήμερα. Και ίσως ήταν ο λόγος που απέκλεισε τους Γερμανούς από τη European Super League, που κατέρρευσε εν τέλει σαν χάρτινος πύργος.

«Εκτιμώ πως αυτός ήταν ένας λόγος, όχι ο μοναδικός, για τον οποίο οι γερμανικές ομάδες δεν ενεπλάκησαν στη νέα Λίγκα. Τόσο στη Μπάγερν όσο και στη Ντόρτμουντ το δικαίωμα ψήφου για τις αποφάσεις ανήκει στα μέλη, επομένως δεν θα ήταν δυνατόν να λάβουν μια τέτοια στρατηγικής σημασίας απόφαση χωρίς να γίνει ψηφοφορία» ανέφερε σχετικά ο Γιαν Λέμαν, εμπορικός διευθυντής της Μάιντς. Σημειώνεται πως στη Μπάγερν τα μέλη αποφασίζουν σε ποσοστό 100%, στη Ντόρτμουντ το ποσοστό είναι 75%.

Επιπλέον, τόσο στη Μπάγερν όσο και στη Ντόρτμουντ έχουν λόγο, εντός των διοικήσεων, παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές, οι οποίοι προφανώς βλέπουν τα πράγματα τελείως διαφορετικά από την αντίληψη που έχουν για το ποδόσφαιρο οι επιχειρηματίες για τους οποίους οι σύλλογοι είναι ένα κομμάτι από τις μπίζνες τους.

«Αν αλλάξει το σύστημα, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον κόσμο να αντιληφθεί και να ταυτιστεί με το ποδόσφαιρο και τις ομάδες. Θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στα εθνικά πρωταθλήματα και αυτός είναι ο λόγος που έχω επιφυλάξεις. Αν έπρεπε να πάρω εγώ απόφαση για τη Μπάγερν, αυτή θα ήταν αρνητική» είχε πει τον περασμένο Ιανουάριο ο Ρούμενιγκε.

Ο CEO της Ντόρτμουντ, Χανς-Γιόακιμ Βάτσκε, ήταν πιο ξεκάθαρος. Στις αρχές του 2021 είχε δηλώσει στο «Kicker» ότι είναι εναντίον μιας ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας, αλλά είχε τονίσει την ανάγκη που υπάρχει για αλλαγές από την UEFA στο Τσάμπιονς Λιγκ. Να φτιάξει, δηλαδή, τη διοργάνωση ώστε να ανταμείβει περισσότερο τους συλλόγους.

Θα ήταν διαφορετική η απόφαση των Γερμανών αν δεν υπήρχε το 50+1, αν η απόφαση δεν «κρεμόταν» από τους φιλάθλους; Πιθανόν ναι. Ήταν, δηλαδή, η ίδια η δομή των συλλόγων αυτή που απέτρεψε τις διοικήσεις από το να πάρουν μέρος στη European Super League. Αυτή είναι η αλήθεια. Τελικά, βέβαια, είναι νικητές την επόμενη ημέρα. Είναι αυτοί που δεν προσπάθησαν να διαλύσουν αυτό το προϊόν που βλέπουμε σήμερα, αυτοί που επέλεξαν να μείνουν πιστοί, που δεν βρέθηκαν στο στόχαστρο.

Πηγή: Sdna.gr

Δεν είμαστε μια συνηθισμένη αθλητική ιστοσελίδα. Το trifilara.gr ήρθε για να καλύψει ένα τεράστιο κενό. Και θα το κάνει… Δεν θα διαβάσετε στο trifilara.gr νέα από όλες τις ομάδες. Για την ακρίβεια θα ενημερωθείτε γρήγορα και έγκυρα μονάχα για τον Παναθηναϊκό και όλα τα τμήματα του συλλόγου.