Δώνης: “Ο χειρότερος Ολυμπιακός των τελευταίων ετών, δεν είναι ρίσκο να βάζεις νέα παιδιά”

Διαφήμιση

 

Διαφήμιση

Ο πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού, Γιώργος Δώνης, μίλησε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, σχολιάζοντας το φετινό πρωτάθλημα της Superleague.

Αναλυτικά όσα είπε Έλληνας προπονητής στο Libero 107,4:

Διαφήμιση

«Είναι η τρίτη φορά που κοουτσάρω στη Σαουδική Αραβία, τώρα έχουμε διακοπή του πρωταθλήματος, λόγω της Εθνικής τους ομάδας, που προκρίθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Στην Ελλάδα νομίζουμε πολλά για τη χώρα αυτή, που δεν ισχύουν. Ολοι νομίζουν ότι πηγαίνουμε μόνο για την υπερπροσφορά συμβολαίων, αλλά δεν ξέρουν ότι οι συνθήκες είναι πλέον άριστες εδώ, ότι η ζωή εδώ μοιάζει πολύ στην δική μας, ότι οι ομάδες έχουν επτά ξένους πλέον και οι περισσότεροι είναι διεθνείς και το επίπεδο πλέον είναι πολύ καλό, πολύ ανεβασμένο.

Σε κάθε χώρα υπάρχει ένα άλλο ποδοσφαιρικό DNA, και οφείλεις να προσαρμόζεσαι σε αυτό, σε κάθε ομάδα που πηγαίνεις. Άρα πρέπει να τους κερδίσεις, έχουν τον δικό τους τρόπο ζωής, τρόπο σκέψης. Κι εδώ υπάρχουν μεγάλες ομάδες, υπάρχουν ισχυροί, π.χ. η Αλ Χιλάλ θεωρείται η Μπαρτσελόνα της Ασίας. Και στο γήπεδο πηγαίνουν πάνω από 50 χιλιάδες θεατές…

Διαφήμιση

Οι χώροι προπόνησης είναι απίστευτοι, εμείς έχουμε π.χ. έξι γήπεδα, φτιάχνεται ένα νέο γήπεδο μέσα στις εγκαταστάσεις της, 15 χιλιάδων θέσεων, έχουν κολυμβητήρια, κλειστά γήπεδα, είναι άψογες οι γηπεδικές εγκαταστάσεις όλων των ομάδων.

Δεν είναι εύκολη η απάντηση γιατί δεν είμαι στην Ελλάδα να κοουτσάρω, πάντα στόχος μου θα ήταν να είμαι σε μια μεγάλη Ελληνική ομάδα που θα διεκδικούσε πράγματα στην χώρα και στην Ευρώπη, δεν είναι εύκολο όμως, οι συνθήκες είναι δύσκολες στην Ελλάδα. Είχα τις ευκαιρίες μου και στον Παναθηναϊκό και στην ΑΕΚ και στον ΠΑΟΚ, αλλά δυστυχώς για μένα σε όλες αυτές τις ομάδες έπεσα στην περίπτωση να είναι, τότε, πολύ δύσκολες οι συνθήκες εκεί.

Θα ήταν πολύ μεγάλη τιμή για μένα κάποια στιγμή να είμαι στην Εθνική ομάδα, αλλά από την άλλη οι συνθήκες και εκεί, δεν επιτρέπουν να υπάρχει μια τέτοια συνεργασία. Δε θα ήθελα να σχολιάσω το ενδιαφέρον του Άρη, δεν είναι σωστό.

Το Ελληνικό πρωτάθλημα είναι χαμηλότερου επιπέδου σε σχέση με το παρελθόν, όταν βλέπεις π.χ. τον Ολυμπιακό να παίρνει τέτοια διαφορά ενώ είναι ο χειρότερος Ολυμπιακός των τελευταίων ετών. Ο Λουτσέσκου δεν είχε εύκολο έργο όταν είχε φύγει στην Σαουδική Αραβία για να βρει τη «χημεία» στην ομάδα του και μέχρι να το πετύχει, ο Ολυμπιακός είχε ξεφύγει. Έτσι έγιναν 4-5 άσχημα αποτελέσματα και ο Ολυμπιακός ξέφυγε και παίρνει ένα πρωτάθλημα παρά το ότι είναι μέτριος έως κακός. Δεν μου αρέσει καθόλου το ποδόσφαιρο που παίζει κι είναι περίεργο αυτό σχετικά με τον προπονητή που έχει και είχε δείξει στο παρελθόν.

Ο ΠΑΟΚ έχει βελτιωθεί, παίζει πιο καλά, έχει ωριμάσει, έβλεπα καλά στοιχεία και πριν έρθω στη Σ.Αραβία, ιδίως στην επίθεση έκανε καλά πράγματα, που δεν τα βλέπεις, και η κίνηση των μπακ, των εξτρέμ, αλλά είχε πρόβλημα με την ανασταλτική λειτουργία. Όταν άρχισε να το λύνει αυτό και οι δύο μικροί Έλληνες και ο Λύρατζης και ο Τσιγγάρας ανέβηκαν, τότε είχε πιο εύκολα τα καλά αποτελέσματα.

Δεν είναι ρίσκο να βάζεις νέα παιδιά, μόνο όταν το κάνεις από αναγκαίο κακό όπως όταν ήμουν εγώ στον Παναθηναϊκό. Όταν έχεις έμπειρους παίκτες, και βάζεις έναν-δύο, δεν θεωρώ ότι είναι ρίσκο. Παίζει ρόλο βέβαια και η προπόνηση τους μετά, το πως αποδέχονται τα παιδιά το ρόλο τους…

Πλέον το ποδόσφαιρο κινείται σε επιστημονικά επίπεδα. Παράδειγμα για κάθε παίκτη που έχω δουλέψει, έχω στον υπολογιστή μου το προφίλ του και το αγωνιστικό και το προσωπικό. Σε κάθε μίτινγκ λοιπόν του θέτω, με βάση αυτά τα δεδομένα, προσωπικούς στόχους και η διαδικασία δεν είναι πλέον «παίζω μπάλα» και είναι ένα κομμάτι πολύ δύσκολο.

Από το ελληνικό πρωτάθλημα λείπουν οι καλοί Έλληνες εξτρέμ, λείπει αυτό, ένας παίκτης δηλαδή να πάρει τη μπάλα και να πάει στο μαν του μαν, κάτι που έχει π.χ. ο γιος μου ο Τάσος και ο Χατζηγιοβάνης, οι άλλοι είναι πιο πολύ συνδυασμός με «δεκάρι», π.χ. ο Πέλκας ή ο Μασούρας ή ο Λημνιός, που έχει λίγο «ένας εναντίον ενός».

Είναι πιο εύκολο στη ζωή να καταστρέψεις, άρα και στο ποδόσφαιρο, και στις δικές μας σχολές, θα σκεφτούμε ότι με βάση την άμυνα μπορεί να προχωρήσει κάποιος πιο εύκολα. Το πιο δύσκολο κομμάτι στο ποδόσφαιρο είναι η δημιουργία, να βάλεις το προσωπικό σου ταμπεραμέντο και να το περάσεις στην ομάδα σου. Και να αναπτύξεις τα χαρακτηριστικά των παικτών σου με βάση αυτό”.

 

Δεν είμαστε μια συνηθισμένη αθλητική ιστοσελίδα. Το trifilara.gr ήρθε για να καλύψει ένα τεράστιο κενό. Και θα το κάνει… Δεν θα διαβάσετε στο trifilara.gr νέα από όλες τις ομάδες. Για την ακρίβεια θα ενημερωθείτε γρήγορα και έγκυρα μονάχα για τον Παναθηναϊκό και όλα τα τμήματα του συλλόγου.