Απόστολος Νικολαΐδης: Ο αείμνηστος “Πατριάρχης” του Παναθηναϊκού

Διαφήμιση

Σαν σήμερα πριν 39 χρόνια έφυγε από τη ζωή μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της ιστορίας του Παναθηναϊκού, ο Απόστολος Νικολαΐδης.

Διαφήμιση

Ήταν ο άνθρωπος που αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στο Τριφύλλι, γιγαντώνοντας τον σύλλογο, ενώ παράλληλα τον έκανε “πρωταθλητή σε όλα τα σπορ”.

Ο “Πατριάρχης” του Παναθηναϊκού υπηρέτησε τον σύλλογο από διάφορα πόστα από το 1928 έως και το 1979. Από έφορος και γενικός αρχηγός, ως μέλος του ΔΣ, αντιπρόεδρος και τελικώς πρόεδρος της ομάδας.

Διαφήμιση

Ο ίδιος παρέλαβε τα ηνία της ποδοσφαιρικής ομάδας που δημιούργησε ο Γεώργιος Καλαφάτης και την μετέτρεψε σε Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο, κοινώς τον σύλλογο με τα περισσότερα τμήματα και τους περισσότερους τίτλους στην Ελλάδα, γράφοντας το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του Τριφυλλιού.

Ο Απόστολος Νικολαΐδης γεννήθηκε στη Φιλλιπούπολη της Βουλγαρίας, την ίδια χρονιά που διοργανώθηκαν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες στην Αθήνα, το 1896. Μετακόμισε σε νεαρή ηλικία στην Κωνσταντινούπολη όπου φοίτησε στη Ροβέρτειο Σχολή της Πόλης. Ένα σχολείο το οποίο εκείνη την εποχή συγκαταλεγόταν ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου.

Διαφήμιση

Υπηρέτησε τους “πράσινους” για περίπου έξι δεκαετίες μέσα από πολλά πόστα, καθώς υπήρξε αθλητής, πρόεδρος, αντιπρόεδρος και μέλος του Δ.Σ., ενώ αποτέλεσε πρότυπο για πολλούς νέους αθλητές που ξεκινούσαν την πορεία τους εκείνη την εποχή στην Ελλάδα.

Η δίψα και αγάπη που είχε για τον αθλητισμό τον οδήγησαν να ασχοληθεί με πολλά αθλήματα, καθώς εκτός του ποδοσφαίρου αγωνίστηκε στο μπάσκετ, στο βόλεϊ, στο στίβο, στο δέκαθλο, στη σφαιροβολία, στη δισκοβολία, στο επί κοντώ και στο ύψος, ενώ διακρίθηκε και ως οδηγός αγώνων, αποτελώντας ένα “φαινόμενο” αθλητή για την εποχή.

Στον Παναθηναϊκό εντάχτηκε το 1917, ενώ συμμετείχε ως αθλητής του στίβου και του ποδοσφαίρου ταυτόχρονα και στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αμβέρσας το 1920.

Σαν ποδοσφαιριστής υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους μέσους και αμυντικούς της εποχής, χάρη στις αστείρευτες δυνάμεις που τον διακατείχαν. Το 1928 έλαβε τέλος η ποδοσφαιρική του καριέρα και αφοσιώθηκε με τα διοικητικά του Τριφυλλιού.

Η ιδεολογία του ήταν πως ο Παναθηναϊκός θα “μεγάλωνε” αν έκανε πρωταθλητισμό σε πολλά τμήματα, κάτι το οποίο πέτυχε με τεράστια επιτυχία, καθώς το Τριφύλλι έφτασε να έχει περισσότερα από 20 ενεργά τμήματα, τα οποία πρωταγωνιστούσαν.

Πρόεδρος του Παναθηναϊκού εξελέγη μετά τη μεταπολίτευση, το 1974, άλλα ήταν επί δεκαετίες ο άνθρωπος που έπαιρνε όλες τις αποφάσεις στο σύλλογο.

Το καλοκαίρι του 1979 ήταν αυτός που αποφάσισε να παραχωρήσει τις μετοχές της νεοσύστατης ΠΑΕ στην οικογένεια Βαρδινογιάννη αντί στον Παύλο Γιαννακόπουλο, ενώ στη συνέχεια σταδιακά αποσύρθηκε από την ομάδα, παραχωρώντας την θέση του σε άλλους παράγοντες.

Εκτός του Παναθηναϊκού, ο Απόστολος Νικολαΐδης ενεπλάκη με τα κοινά στον ελληνικό αθλητισμό και την περίοδο 1926-1927 εξελέγη πρόεδρος της ΕΠΟ. Αμέσως μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από την κατοχή των Γερμανών, εξελέγη πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, τον οποίο υπηρέτησε από αυτή τη θέση για 20 χρόνια. Παράλληλα την ίδια θέση κατείχε και στην ΕΛΠΑ.

Στις 15 Οκτωβρίου του 1980, ο Απόστολος Νικολαΐδης απεβίωσε σε ηλικία 84 χρονών. Στην κηδεία του που έγινε στο Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας, παραβρέθηκε σύσσωμη η οικογένεια του Παναθηναϊκού, ενώ τη σορό του πήραν στους ώμους οκτώ αθλητές του συλλόγου που έγραψαν ιστορία. Οι αθλητές ήταν: Οικονομόπουλος, Καμάρας, Αντωνίαδης (ποδόσφαιρο), Ζαχαρόπουλος (στίβος), Γεωργαντής, Ηλιόπουλος (βόλεϊ), Γκάρος, Καλογερόπουλος (μπάσκετ).

Αμέσως μετά το θάνατο του και ομόφωνη απόφαση της διοίκησης του ερασιτέχνη, το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας πήρε το όνομά του, ως ελάχιστος φόρος τιμής στον «Πατριάρχη» του Παναθηναϊκού.

Δεν είμαστε μια συνηθισμένη αθλητική ιστοσελίδα. Το trifilara.gr ήρθε για να καλύψει ένα τεράστιο κενό. Και θα το κάνει… Δεν θα διαβάσετε στο trifilara.gr νέα από όλες τις ομάδες. Για την ακρίβεια θα ενημερωθείτε γρήγορα και έγκυρα μονάχα για τον Παναθηναϊκό και όλα τα τμήματα του συλλόγου.