Από τον Βακουφτσή στον Ζαγαρίτη: Οι ελληνικές εξαγωγές του Παναθηναϊκού στην Ιταλία

Διαφήμιση

Το ιταλικό πρωτάθλημα ήταν ανέκαθεν πόλο έλξης για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές. Ουκ ολίγες φορές, τόσο οι σύλλογοι της χώρας, όσο και οι αθλητές της Ελλάδας έχουν μία διαφορετική εμπιστοσύνη για μία ενδεχόμενη συνεργασία. Ο Παναθηναϊκός είναι μία από τις ομάδες που έχει προωθήσει αρκετούς Έλληνες στη Serie A και ο Βασίλης Ζαγαρίτης συνέχισε να μεγαλώνει τη συγκεκριμένη λίστα.

Διαφήμιση

Ο 19χρονος μπακ είναι ο 11ος Έλληνας από το «τριφύλλι» που πήρε μεταγραφή στο γειτονικό πρωτάθλημα και το «Τ» κάνει μία μικρή αναδρομή, στην πορεία όσων επιχείρησαν κάτι παρόμοιο με τον ταλαντούχο αμυντικό. Η στιγμή που η ελληνική σημαία κυμάτισε υπερήφανα, εκείνοι που πέρασαν και δεν… ακούμπησαν και οι ομοιότητες με την Πάρμα του… Νίνη.

Διαφήμιση
Ο άνθρωπος που έκανε την αρχή…

Τη σεζόν 1998/99, ο Παναθηναϊκός έχει αναδείξει από τις ακαδημίες του μία εξαιρετική περίπτωση ποδοσφαιριστή. Ο λόγος για τον Γιώργο Βακουφτσή, ο οποίος σε ηλικία μόλις 19 ετών, γίνεται ο πρώτος Έλληνας που παίρνει μεταγραφή στο ιταλικό πρωτάθλημα. Η Φιορεντίνα βγάζει από τα ταμεία της το ποσό των 1,2 εκατ. ευρώ και κάνει δικό της ένα ακατέργαστο ταλέντο, για το οποίο άπαντες έκαναν λόγο για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ωστόσο, τίποτα δεν εξελίχθηκε όπως περίμεναν όλοι. Αγωνίστηκε σε μόλις 11 παιχνίδια, χωρίς να προσφέρει κάτι στον στατιστικό πίνακα ενώ μετά από έξι μήνες, ξεκίνησαν οι συνεχόμενοι δανεισμοί. Μπορεί σε Ραβένα και Ηρακλή να προσπάθησε να δείξει δείγματα του ταλέντου του, ωστόσο δεν κατάφερε να πείσει κανέναν και το καλοκαίρι του 2002 πήρε ελεύθερη μεταγραφή στον ΑΠΟΕΛ.

Διαφήμιση

Εκείνοι που έγραψαν ιστορία!

Μετά τον Βακουφτσή, σειρά για να δοκιμάσει την τύχη του στην Ιταλία, ήταν ο Γιώργος Καραγκούνης. Ο Έλληνας μέσος, σε ηλικία 26 ετών, αποδέχτηκε την πρόταση της Ίντερ και μετακόμισε για δύο χρόνια στο Μιλάνο. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, έπαιξε σε 36 ματς και μοίρασε τρεις ασίστ, προσφέροντας πολύ ωραίες στιγμές στο χορτάρι.

Από εκεί και έπειτα, ο επόμενος ποδοσφαιριστής που θα τραβούσε το βλέμμα των Ιταλών, ήταν ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος. Ο 27χρονος, τότε, εξτρέμ αποκτήθηκε με ελεύθερη μεταγραφή από τη Μπολόνια τον Γενάρη του 2013 και κέρδισε κατευθείαν θέση βασικού. Μέσα σε 1,5 χρόνο, μέτρησε συνολικά 43 παρουσίες, ενώ παράλληλα, ο απολογισμός ήταν τρία γκολ και ισάριθμες ασίστ. Όλα αυτά, έπεισαν την Κιέβο Βερόνα να δαπανήσει 1,5 εκατ. ευρώ για να τον κάνει δικό της το καλοκαίρι του 2014.

Τέλος, η συγκεκριμένη λίστα, κλείνει με το όνομα του Ορέστη Καρνέζη. Ένας από τους κορυφαίους πορτιέρο που πέρασαν από τον Παναθηναϊκό, πήρε την απόφαση να δοκιμάσει την τύχη του στην Ιταλία, το καλοκαίρι του 2013. Κόστισε μόλις 800 χιλιάδες ευρώ, όμως για την Ουντινέζε, αποτέλεσε μία έξυπνη αγορά ενός βασικού τερματοφύλακα. Αν και αρχικά παραχωρήθηκε δανεικός στη Γρανάδα για ένα χρόνο, στη συνέχεια έμεινε για τρία ολόκληρα χρόνια στα καρέ του συλλόγου. Προστάτεψε την εστία του σε 111 παιχνίδια, διατηρώντας την ανέπαφη στα 24 από αυτά.

Πέρασαν και δεν… ακούμπησαν!

Σε αυτό το σημείο, είναι αρκετοί εκείνοι που δεν τα κατάφεραν. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, αυτό του Χρήστου Δώνη, ο οποίος μέσα σε ένα 6μηνο, έπαιξε σε έξι παιχνίδια με την Άσκολι. Από την άλλη, την χειρότερη πορεία από όλους τους αναφερόμενους, έκανε ο Νίκος Σπυρόπουλος, ο οποίος αν και πήγε στην Κιέβο Βερόνα στα 30 του χρόνια, αγωνίστηκε για μόλις 2 ματς (!) και στη συνέχεια αποχώρησε δίχως να τον θυμάται κάποιος με τα χρώματα του συλλόγου.

Ένας από τους παίκτες που ταξίδεψε με τρομερές προδιαγραφές αλλά δεν έπεισε, ήταν ο Δημήτρης Παπαδόπουλος. Αποκτήθηκε, πήγε με τη μορφή δανεισμού από τη Λέτσε και έπειτα από ένα 6μηνο αποφασίστηκε να επιστρέψει στο «τριφύλλι» έχοντας μόλις ένα γκολ στο παλμάρε του, σε 14 παιχνίδια. Παρόμοια κατάσταση και του Αλέξανδρου Τζόρβα.

Ο Έλληνας διεθνής μπορεί να είχε γεμάτες παρουσίες σε Εθνική Ελλάδος και Παναθηναϊκό, ωστόσο η (μικρή) πορεία του με την Παλέρμο ήταν απλά καταστροφική. Συνολικά μάζεψε την μπάλα από εστία του 17 φορές, σε χρονικό διάστημα 12 παιχνιδιών και αποχώρησε με συνοπτικές διαδικασίες. Τέλος, ούτε ο Αλέξανδρος Τζιόλης κατάφερε να στεριώσει στα χρώματα της Σιένα.

Μπορεί ο ιταλικός σύλλογος να δαπάνησε 1,2 εκατ. ευρώ, όμως μέσα σε έξι μήνες, μπήκε στη «μαύρη» λίστα και δεν ξαναβγήκε. Ο απολογισμός της ήταν απλά μία ασίστ σε 13 «κουτσουρεμένες» συμμετοχές. Το αποτέλεσμα ήταν να δοθεί δανεικός στη Ράσινγκ όπου και έμεινε με ελεύθερη μεταγραφή.

Η Πάρμα του Νίνη Vs Η Πάρμα που βρίσκει ο «Ζάγα»

Και φτάνουμε στην ιδιαίτερη περίπτωση του Σωτήρη Νίνη. Μαζί με τον Γιάννη Φετφατζίδη του Ολυμπιακού, θεωρήθηκε πως θα κουβαλήσουν στις πλάτες τους το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου. Από τα 16 του (!) επαγγελματίας και μέσα σε πέντε χρόνια, ένας από τους αρχηγούς του Παναθηναϊκού. Το ταλέντο του ήταν ανεκτίμητο όμως οι «σειρήνες» τον οδήγησαν στο να κοιτάξει το εξωτερικό και όχι το εσωτερικό. Το συμβόλαιο έληγε και η Πάρμα με ένα καλό συμβόλαιο να παίρνει την Ιταλία.

 

Εκεί, κλήθηκε να βρεθεί ανάμεσα σε έναν, εντυπωσιακά ποιοτικό, άξονα που δεν του πρόσφερε χώρο και χρόνο συμμετοχής. Μάρκο Παρόλο και Ντανιέλε Γκαλόπα είχαν τον πρώτο λόγο, με τον Νίνη να βλέπει πως η «γη» καταρρέει γύρω του, την ίδια στιγμή που την προηγουμένη σεζόν με τους Πράσινους είχε ένα σοβαρό τραυματισμό. Ένα χρόνο αργότερα, ο ΠΑΟΚ θα τον έφερνε πίσω στην Ελλάδα ως δανεικό, την ίδια στιγμή που με τον ιταλικό σύλλογο είχε μόλις 15 συμμετοχές και δύο ασίστ. Η κατάληξη απλά να μείνει ελεύθερος και να ξεκινήσει η μεγάλη κάθοδος.

Τώρα στην περίπτωση του Βασίλη Ζαγαρίτη. Τα πράγματα είναι πολύ συγκεκριμένα. Ο 19χρονος μπακ δεν αποκτήθηκε για να πάρει φανέλα βασικού. Στη θέση του υπάρχουν όχι αρκετά πιο ποιοτικοί αλλά πιο έμπειροι, που είναι το σημαντικό για την παραμονή της ομάδας στη Serie A (είναι 19η). Ο νεαρός αμυντικός, αν εκμεταλλευτεί σωστά τις μονάδες που έχει δίπλα του, μπορεί να εξελιχθεί σε έναν μπακ που θα προκαλέσει αίσθηση. Το απέδειξε με τον Παναθηναϊκό πως διαθέτει όλα τα φώτα να το καταφέρει. Σημαντική λεπτομέρεια; Η παρουσία του Ρομπέρτο Ντ’ Αβέρσα. Ένας προπονητής που ξέρει να δουλεύει με ταλέντα και σε εκείνον πιστώνεται η εξέλιξη του Ντεγιάν Κουλουσέφσκι που μετέπειτα πήγε στη Γιουβέντους.

Ο ταλαντούχος αμυντικός, με την υπογραφή του στο νέο 4ετες συμβόλαιο, έγινε το 11ος που παίρνει το αεροπλάνο για την Ιταλία. Η προτίμηση της Serie A από την σωστά μεθοδευμένη εξέλιξή του στον Παναθηναϊκό, είναι σίγουρα παράτολμη, όμως μόνο ο ίδιος γνωρίζει πως τα έχει σχεδιάσει. Το μόνο σίγουρο είναι πως, ο Παναθηναϊκός συνεχίζει να εξάγει το ελληνικό στοιχείο στην Ιταλία, ακόμα και σε περίοδο κρίσης.

Δεν είμαστε μια συνηθισμένη αθλητική ιστοσελίδα. Το trifilara.gr ήρθε για να καλύψει ένα τεράστιο κενό. Και θα το κάνει… Δεν θα διαβάσετε στο trifilara.gr νέα από όλες τις ομάδες. Για την ακρίβεια θα ενημερωθείτε γρήγορα και έγκυρα μονάχα για τον Παναθηναϊκό και όλα τα τμήματα του συλλόγου.